Doktor: Tyto plody rozpouštějí ledvinové kameny, jezte je každý den

0647590001612354754 2108762 1920x1080.webp krásu a zdraví

Urolitiáza, známá také jako ledvinové kameny, je jedním z nejnepříjemnějších onemocnění, které lidem způsobuje spoustu nepříjemností. Užívají se léky k rozpuštění kamenů v kanálcích. A v určitých situacích je nutná operace. Ukazuje se ale, že tomu všemu se lze vyhnout, pokud změníte jídelníček. Jak přesně – to sdílí ruský urolog Dr. Andrej Kuvšinov.

„Kameny jsou nahromadění minerálů, které krystalizují, slepují se a tvoří útvary s ostrými hranami. Při pohybu mohou takové kameny způsobit silnou bolest a poranit cesty. Proto je velmi důležité, aby byly útvary alespoň roztříštěné“, upřesňuje lékař.

Dodržování diety pro urolitiázu je důležité pro každého – muže i ženy. Jeho základem by mělo být dostatečné množství citrusových plodů.

Tyto změny v ústech prozrazují nemocné ledviny

Potraviny, které rozpouštějí ledvinové kameny

Nejúčinnější přípravky jako „bojovníci“ proti kamenům při urolitiáze jsou podle urologa zástupci rodiny citrusů – citrony, pomeranče, limetky. To, co je dělá léčivými, je látka citrát. Díky němu se moč stává méně kyselou.

Každý den můžete také pít čerstvě vymačkanou šťávu z citronu nebo pomeranče. Tento přípravek je však nutné ředit čistou vodou. Jinak se mohou objevit nebo zhoršit žaludeční potíže.

Další výhody citrusových plodů

To nejcennější v nich není vůbec ve šťávě, ale v části mezi slupkou a sladkokyselou dužinou. Jedná se o bílou vláknitou část ovoce, kterou většina z nás odstraňuje a vyhodí kvůli její hořké chuti. Mezitím tato hořkost ukazuje na přítomnost flavonoidů – sloučenin, které mají silný protizánětlivý účinek, posilují stěny cév a působí proti tvorbě aterosklerotického plátu, původce infarktu a mrtvice. Jeden z nich, rutin, navíc zabraňuje oxidaci vitaminu C a usnadňuje jeho vstřebávání.

„Z tohoto důvodu se doporučuje zkonzumovat 1 gram flavonoidů denně. 100 mililitrů čerstvě vymačkané pomerančové šťávy jich obsahuje asi 20 miligramů,“ vysvětluje profesorka Evelina Halmanová z Institutu zemědělství v Moskvě – Nejvíce jsou zastoupeny v hořkých pomerančích, divoké mandarinky a grapefruity, ve kterých přecházejí i do dužiny ovoce. Proto ta hořká chuť.“

Pomeranče, mandarinky a žluté grapefruity jsou také dobrým zdrojem beta-karotenu nebo provitaminu A. Snižuje riziko makulární degenerace a zabraňuje vzniku šedého zákalu, má také ochranný účinek na pokožku, omezuje její citlivost na ultrafialové záření.

Více: Doktor: Toto lahodné ovoce zatěžuje ledviny

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA