Dr. Krasimira Ilincheva: V horku jezte ovoce, zeleninu a ryby

1691484612 Shutterstock 290723819.jpg krásu a zdraví

Vedra už trochu opadla, ale každopádně léto je v plném proudu a s ním i vyšší teploty. S doktorkou Krasimirou Ilinchevovou hovoříme o nejvhodnější výživě pro lidi s kardiovaskulárními chorobami.

Vizitka

Dr. Krasimira Ilincheva promovala na Lékařské univerzitě v Plovdivu v roce 1996. Má dva hlavní obory – „ORL-nemoci“ a „Výživa a dietetika“. Je členem Vědecké společnosti otorinolaryngologie a Vědecké společnosti pro výživu a dietetiku. Má další kvalifikaci v homeopatii a Schuesslerových solích.

Vypracovává výživová doporučení a má svou praxi v Plovdivu. Je autorem informačních materiálů o výživě u akutních a chronických onemocnění. Podílí se na epidemiologických studiích výživy a nutričního stavu populace v Bulharsku. Je lektorem vzdělávacích seminářů pro zdravotníky o zdravé výživě dětí, dospělých a seniorů.

Poradí pacientům, kteří se chtějí vyhnout nepříznivým důsledkům nezdravé výživy: nutriční nedostatky, nevyvážená strava, chronická onemocnění. Je také poradcem zdravé výživy pro těhotné a kojící ženy.

– Dr. Ilincheva, jakým potravinám a nápojům by se měli pacienti s kardiovaskulárními chorobami vyhýbat?

– V první řadě by se měli vzdát povzbuzujících nápojů – koly, kávy, silného čaje a jídel s výrazným kořením, protože zvyšují tepovou frekvenci. A když je orgán poškozen, měl by být ušetřen.

Neměli by konzumovat nasycené tuky, protože dochází k poškození cév. Nejnebezpečnější jsou transmastné kyseliny, které se v poslední době hojně využívají v potravinářském průmyslu – především palmový olej. Hromadí se jako plaky v cévách, zužují je a ztěžují práci srdce.

Důležité také je, aby nepřijímali příliš přesolené jídlo. V dnešní době se sůl hojně používá pro zvýraznění chuti například do hotových omáček, suchých polévek, přesnídávek k těstovinám a balených potravin s dlouhou trvanlivostí. Obsahují trans mastné kyseliny. Je dobré se rozhodnout, zda si potravinu koupit, pozorně si přečíst etiketu. Na etiketách jsou transmastné kyseliny maskované jako hydrogenované mastné kyseliny.

Pacienti s kardiovaskulárními chorobami by se také měli zdržet konzumace cukrů, tedy tzv. rychlých sacharidů. Jedná se o bílý cukr a látky, které jsou na etiketách napsány jako fruktóza, dextróza a podobně. Důvod, proč se vyhýbat rychlým sacharidům, je ten, že způsobují prudké zvýšení hladiny cukru v krvi s následným rychlým poklesem a pacienti mohou dostat hypoglykemii.

Místo rafinovaného cukru a jeho náhražek je dobré užívat komplexní sacharidy, abychom si udrželi stálou hladinu krevního cukru a neupadali do hypoglykemických krizí.

Velmi důležitým pravidlem ve výživě při kardiovaskulárních problémech je nekonzumovat velké množství jídla. Protože když je žaludek plný, zvedne bránici, která je v těsné blízkosti srdce, a srdeční činnost se ztíží. Mělo by se jíst v malých porcích, aby se nezatěžovalo srdce.

Dr. Krasimira Ilincheva

– Jaké jsou užitečné potraviny pro tyto pacienty?

– Je žádoucí, aby jedli ryby a čerstvé. V nejhorším případě by měly být ryby zmrazené, ale ne konzervované, silně solené a uzené. Uzené ryby se zpracovávají pomocí chemikálií, které jsou obzvláště škodlivé.

Čerstvé ryby jsou užitečné kvůli obsaženým omega-3 mastným kyselinám, které regulují hladinu cholesterolu a mají potencující účinek na další orgány, nejen na kardiovaskulární systém. Omega-3 mastné kyseliny se podílejí na tvorbě hormonů a mozkové činnosti.

Ryby obsahují také jód, který je velmi důležitý pro činnost štítné žlázy, která se podílí na metabolismu.

Rybí maso je také užitečné, protože je snáze stravitelné než maso červené. Proto je dobré mít rybu na jídelníčku alespoň třikrát týdně. A to nejen pro lidi s kardiovaskulárními problémy, ale i pro ty, kteří pociťují hlad.

Druhou skupinou zvláště užitečných potravin jsou ty, které obsahují draslík. Není to draselná sůl, která byla nedávno inzerována pro komerční účely a kterou nahrazují běžnou sodnou sůl. Potraviny obsahující draslík jsou brambory, meruňky, melouny, šípky, rozinky, banány atd. Měli by se konzumovat, protože draslík se podílí na mnoha metabolických procesech a pomáhá odstraňovat přebytečnou tekutinu z těla. A je známo, že srdce při větším množství tekutin v těle špatně pracuje.

Protože srdce je jediný sval, který nepřetržitě pumpuje a tlačí krev a dodává do buněk živiny a kyslík.

Je dobré konzumovat potraviny bohaté na hořčík. Jedná se především o celozrnné výrobky, mandle, zelenou zeleninu – špenát, hlávkový salát, salát. Pacienti většinou velmi váhají nad tabletovou formou hořčíku, stejně jako s ostatními vitamíny a minerály. Ale nejlepší terapie je přírodní. Vitamíny a minerály v syntetické formě tělo špatně vstřebává.

– Jaké jídlo je v letních vedrech nejvhodnější?

– Jídlo by mělo být lehké – ovoce, zelenina, ryby. Vhodné jsou luštěniny hrachu a zelených fazolí. Ale v malých množstvích a často.

– Jaké tekutiny přijímat a kolik?

– Je dobré pít vodu, 30 ml na 1 kg hmotnosti. Pacienti sami cítí, kdy mají žízeň a kdy ne, ale neměli by pít příliš mnoho vody. Protože se tak zintenzivňují vylučovací procesy a tělo přichází o cenné minerály

Vodu a přírodní šťávy doporučuji pít s mírou. Člověk by to neměl přehánět ani s vodou, s jídlem, ani s fyzickou aktivitou.

Kokosový olej zvyšuje riziko kardiovaskulárních onemocnění

– U kterých kardiovaskulárních onemocnění a do jaké míry zlepšuje dieta stav pacientů?

– Způsob stravování ovlivňuje všechna kardiovaskulární onemocnění. Přijímáním správných potravin a vyhýbáním se škodlivým se stav pacientů výrazně zlepšuje. Samozřejmě záleží i na stupni poškození kardiovaskulárního systému. Ale při správné stravě a lehké, ale každodenní fyzické aktivitě dochází u těchto lidí k velkému zlepšení stavu.

Uvedu příklad se svým pacientem, který měl infarkt. Po správné dietě se cítila tak dobře, že se rozhodla začít cvičit. Přesně takovou zátěž jsem jí samozřejmě nedoporučil. Její výkon se skutečně hodně zlepšil. Cítila se živá, energická, začala chodit na delší procházky. Ale stejně jsem ji přesvědčil, aby necvičila.

– Za jak dlouho po takové dietě se začínají projevovat první pozitivní výsledky?

– Pozitivní výsledky jsou cítit již v prvním měsíci. Podle stavu pacientů může nastat definitivní zlepšení ve třetím, šestém nebo devátém měsíci. Ale takhle by měli jíst dál. Nejedná se o dočasnou dietu, ale o trvalý způsob stravování. Pokud se člověk vrátí ke svému starému špatnému způsobu stravování, nemoc se také vrátí.

– Je nutné upravit léčbu drogové závislosti těchto lidí poté, co se jejich ukazatele zlepší?

– Samozřejmě by měla dojít ke korekci lékové terapie. Když se člověk cítí dobře, léky by neměly zůstat ve stejných dávkách. Ale to by měl posoudit kardiolog.

Mara KALCHEVA

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA