Syntetický vitamín D, obsažený v džusech, zakysaných mlékách, snídaňových cereáliích, je ve skutečnosti pro tělo těžko vstřebatelný, řekla doktorka Ekaterina Kashukh.
Nejlepšími potravinami bohatými na tento stopový prvek jsou tučné ryby, sýry, mléko a vaječné žloutky. Například makrela obsahuje 400 až 1000 mezinárodních jednotek vitaminu D v pouhých 100 gramech produktu.
Chyba měření krevního tlaku, kterou dělá téměř každý
„Ryby jsou preferovaným zdrojem: obsahují více vitamínu D než jiné potraviny a zároveň jsou bohaté na bílkoviny, železo a omega-3, proto příznivě působí na srdeční činnost,“ dodal specialista v rozhovoru s RT.
Sýry a mléko obsahují až 40 mezinárodních jednotek vitamínu D na 100 gramů. Obsahují také vápník, který posiluje zuby a kosti. Pokud jde o vaječné žloutky, ty kromě užitečných stopových prvků obsahují cholesterol, takže byste je neměli zneužívat, uzavřel odborník.
zdrave.to
Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení!