Není snad Bulhar, který by lutenici nemiloval. Pravidelně ji navštěvují i ​​cizinci. Nabízíme vám recept na lutenici podle 100 let starého receptu a jsme si jisti, že si po jeho vyrobení budete olizovat prsty.

Potřebné produkty:

Červená paprika – 20 kg

Rajčata – 10 kg

Lilek – 5 kg

Mrkev – 3 kg

Feferonky – 4-5 ks.

Černý pepř – 1 balíček, mletý

Bonus 1500 BGN kasina pro nové zákazníky na efbet.com

Kmín – 1 balíček, mletý

Pikantní – 2 polévkové lžíce, drcené

Olej – 1 láhev

Cukr – 200 g

Sůl podle chuti

Způsob přípravy:

Rajčata oloupeme a umeleme mlýnkem na maso. Nalijí se do velkého měděného kotle, zapálí nepříliš silný oheň a začne dlouhé a nepřetržité míchání, aby se pyré nepřipálilo.

Ze začátku je směs řídká a míchá se pomaleji, ale čím více rajský protlak pruží a houstne, tím rychleji a opatrněji se míchá s míchadlem po celém dně nádoby, aby se nepřipálil někde.

Papriky se orestují a umístí do nádoby s víkem nebo plastového sáčku, aby se zapařily, poté se oloupou a zbaví stopek a semen. Nechají se 1–2 hodiny ve velké nádobě nebo tácu pod úhlem odkapat. Poté se melou na mlýnku na maso.

Lilky se po vychladnutí upečou, oloupou, nakrájí na kousky, osolí a nechají 2 hodiny okapat a poté melou.

Mrkev očistíme, oloupeme, uvaříme v hrnci s osolenou vodou a také umeleme.

Do kotlíku s rajčaty opatrně za stálého míchání přidáme mletou papriku, lilek a mrkev.

Poté, co lutenica zůstane napůl, přidejte najemno nakrájené chilli papričky, olej (na tenkém pramínku za stálého míchání), sůl, cukr a koření – slané, kmín a černý pepř. Přidávejte po troškách a ochutnávejte, abyste mohli přidat další, pokud vám to dost nechutná.

Lutenicu vařte na mírném ohni, dokud metla nezačne zanechávat zřetelné stopy na dně hrnce. Sundejte z ohně, počkejte, až trochu vychladne a naplňte sklenice, uzavřete je předvařenými víčky a vařte v nádobě s utěrkou nebo utěrkou na dně a voda by měla pokrývat alespoň dva prsty nad sklenice.

Po převaření vody pod klíčem se asi 15-20 minut detekuje a kotel se stáhne z ohně.

Sklenice se vyjmou a obrátí dnem vzhůru, dokud nevychladnou.

Sledujte nejnovější zprávy s BLITZ a na Telegramu. Připojte se ke kanálu zde