Pečené vepřové maso v troubě – fotorecept krok za krokem

Bujenina 100.jpg Všechny novinky

Silvestr je ideální čas překvapit rodinu a přátele lahodnými a aromatickými pokrmy. Každá hospodyňka ví, že novoroční hostina se neobejde bez uzenin! Aby byl stůl plný a hosté spokojeni, měli byste vařit vařené vepřové maso. Bude skvělým doplňkem pro každého!

Pečené vepřové maso lze připravit na různé způsoby. Dá se nasucho osolet, naložit do hořčice, majonézy nebo použít jako marinádu. Poslední možnost je poměrně pracná, ale možná nejchutnější. Maso se ukáže jako jemné a měkké.

Důležitým bodem při vaření vařeného vepřového masa je nákup „správného“ masa.

Je lepší jej koupit ne v obchodě, ale na trhu. Tímto způsobem si zaručeně koupíte čerstvější produkt, který dříve nebyl zmrazen a rozmražen. Při nákupu požádejte prodejce, aby vám dal malý kousek kůže a opálil ho zapalovačem. Pokud není cítit žádný specifický zápach, je vám nabídnuto běžné vepřové maso, nikoli „kančí“ maso. Můžete si ho koupit s důvěrou!

Šunka je vhodná k vaření vařeného vepřového masa. Můžete použít i maso z krkovičky. Můžete ho vařit buď v jednom velkém kusu, nebo po menších částech. Vybrané maso musí mít malou vrstvu tuku. Díky němu bude vařené vepřové maso šťavnatější a měkké.

Ingredience:

  • vepřové maso – 500-600 g;
  • voda – 800 ml;
  • stolní sůl – 3 polévkové lžíce. l.;
  • mletý černý pepř – 1 lžička. nebo podle chuti;
  • bobkový list – 3-4 ks;
  • česnek – 3-4 stroužky.

Příprava

Nejprve je třeba připravit marinádu, ve které bude maso namočené. Chcete-li to provést, vezměte malý kastrol a naplňte jej požadovaným množstvím čisté vody. Na sporák dejte vodu a přiveďte k varu. Do tekutiny přidejte kuchyňskou sůl, mletý černý pepř a bobkový list. Vařte 3-4 minuty. Hotovou marinádu ochlaďte na pokojovou teplotu.

Nyní je třeba česnek oloupat a nakrájet na tenké plátky. Nakrájejte celý kus vepřového masa ze všech stran. Do vytvořených otvorů vložte stroužky česneku.

Kus vepřového masa přelijeme vychladlou marinádou. Dejte na několik hodin do lednice, zakryjte potravinářskou fólií. V ideálním případě byste maso měli nechat přes noc. Uvařené vepřové maso je nejlepší marinovat předem a vařit krátce před podáváním. Pokud nemáte čas vařené vepřové maso uchovávat v marinádě po dlouhou dobu, pak před pečením maso vyjměte z tekutiny a potřete trochou stolní soli a mletého černého pepře.

Aby bylo maso osolené rovnoměrněji, můžete použít malý trik – vezměte jednorázovou injekční stříkačku, naplňte ji připravenou marinádou a propíchněte celý kus a nalijte tekutinu dovnitř masa.

Marinovaný kus masa spolu s bobkovým listem vložíme do sáčku nebo pečícího rukávu, uzavřeme a na povrchu uděláme několik propíchnutí, aby mohla unikat pára. Maso vložte do sáčku do formy s trochou vody nalité na dno.

Aby uvařené vepřové zůstalo šťavnaté, pečte ho v troubě vyhřáté na 170 stupňů 80–90 minut. Během procesu je potřeba pečicí sáček mírně naklonit, aby se maso navlhčilo v uvolněném tuku. Vepřové maso se vařením výrazně zmenší.

Jakmile budete připraveni, vypněte troubu a nechte vepřové maso uvnitř. Maso bude velmi pomalu chladnout a bude ještě měkčí a chutnější.

Nakrájené na kousky a lahodné uzeniny na novoroční stůl jsou připraveny!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA