Site icon GARUDA

Kdo a proč by neměl jíst lilek

1662790814 Shutterstock 693208924.jpg

Lilek, nebo jak mu také říkáme „modré rajče“ je celkem běžná zelenina. Kromě toho, že je chutný, má také několik významných zdravotních výhod.

Endokrinologie oznámila „zlatý vzorec“ hubnutí

Zároveň v určitých případech může mít konzumace lilku negativní důsledky. Ruská praktická lékařka a odbornice na výživu doktorka Margarita Koroleva prozradila, kdo by si měl dávat pozor na tuto zeleninu.

V první řadě jsou to lidé s autoimunitními chorobami. Za přítomnosti alergií nebo divertikulitidy je lepší se lilku úplně vzdát. Podle specialisty tato zelenina podporuje zánětlivé procesy v těle. Při pravidelné konzumaci lilek urychluje zánět.

Alkohol je neslučitelný s antikoagulancii

„Lilek by neměli konzumovat lidé s autoimunitními problémy, zvláště při jejich zhoršení. Týká se to pacientů s autoimunitní tyreoiditidou, autoimunitními onemocněními kloubů a střev.

A tuto zeleninu byste samozřejmě neměli konzumovat, pokud jste na ni alergičtí,“ říká odbornice. Lidé trpící divertikulitidou by také neměli konzumovat lilek, protože malá semena v něm se mohou dostat do oblasti divertiklu a podporovat zánětlivý proces, což způsobuje exacerbaci onemocnění./Zdrave.to

Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení!

Exit mobile version