Lilek, nebo jak mu také říkáme „modré rajče“ je celkem běžná zelenina. Kromě toho, že je chutný, má také několik významných zdravotních výhod.
Endokrinologie oznámila „zlatý vzorec“ hubnutí
Zároveň v určitých případech může mít konzumace lilku negativní důsledky. Ruská praktická lékařka a odbornice na výživu doktorka Margarita Koroleva prozradila, kdo by si měl dávat pozor na tuto zeleninu.
V první řadě jsou to lidé s autoimunitními chorobami. Za přítomnosti alergií nebo divertikulitidy je lepší se lilku úplně vzdát. Podle specialisty tato zelenina podporuje zánětlivé procesy v těle. Při pravidelné konzumaci lilek urychluje zánět.
Alkohol je neslučitelný s antikoagulancii
„Lilek by neměli konzumovat lidé s autoimunitními problémy, zvláště při jejich zhoršení. Týká se to pacientů s autoimunitní tyreoiditidou, autoimunitními onemocněními kloubů a střev.
A tuto zeleninu byste samozřejmě neměli konzumovat, pokud jste na ni alergičtí,“ říká odbornice. Lidé trpící divertikulitidou by také neměli konzumovat lilek, protože malá semena v něm se mohou dostat do oblasti divertiklu a podporovat zánětlivý proces, což způsobuje exacerbaci onemocnění./Zdrave.to
Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení!