Kdo a proč by neměl jíst lilek

1662790814 Shutterstock 693208924.jpg krásu a zdraví

Lilek, nebo jak mu také říkáme „modré rajče“ je celkem běžná zelenina. Kromě toho, že je chutný, má také několik významných zdravotních výhod.

Endokrinologie oznámila „zlatý vzorec“ hubnutí

Zároveň v určitých případech může mít konzumace lilku negativní důsledky. Ruská praktická lékařka a odbornice na výživu doktorka Margarita Koroleva prozradila, kdo by si měl dávat pozor na tuto zeleninu.

V první řadě jsou to lidé s autoimunitními chorobami. Za přítomnosti alergií nebo divertikulitidy je lepší se lilku úplně vzdát. Podle specialisty tato zelenina podporuje zánětlivé procesy v těle. Při pravidelné konzumaci lilek urychluje zánět.

Alkohol je neslučitelný s antikoagulancii

„Lilek by neměli konzumovat lidé s autoimunitními problémy, zvláště při jejich zhoršení. Týká se to pacientů s autoimunitní tyreoiditidou, autoimunitními onemocněními kloubů a střev.

A tuto zeleninu byste samozřejmě neměli konzumovat, pokud jste na ni alergičtí,“ říká odbornice. Lidé trpící divertikulitidou by také neměli konzumovat lilek, protože malá semena v něm se mohou dostat do oblasti divertiklu a podporovat zánětlivý proces, což způsobuje exacerbaci onemocnění./Zdrave.to

Dejte like zdrave.to i na Facebooku, kde najdete mnohem více užitečného a zajímavého čtení!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA