Site icon GARUDA

Je to nejdražší ořech na světě

0060667001552045953 Big.jpg

Velkoobchodní cena makadamových ořechů je téměř dvakrát vyšší než u mandlí, díky čemuž je tento ořech nejdražší na světě. proč tomu tak je?

Díky bohaté máslové chuti jsou makadamové ořechy oblíbenou potravinou a hojně se používají v cukrářství. Obzvláště populární je v zemích, jako je Čína a Spojené státy, píše Insider.

Hlavním důvodem jeho vysoké ceny je proces pomalého růstu. Existuje deset druhů makadamových stromů, ale pouze dva z nich produkují ořechy, které můžeme jíst. Trvá to 7 až 10 let strom, aby začal rodit ořechy.

Macadamia pochází z Austrálie. Dokonce i domorodci jedli toto chutné jídlo a nazývali ho „kindal“. Když však přišli britští kolonizátoři, byl pojmenován po Dr. Johnu McAdamovi. Poprvé se však makadamové stromy začaly komerčně pěstovat ne v Austrálii, a na Havaji. Tamní klima je pro ně dokonalé – časté srážky, úrodná půda, teplé počasí.

Macadamia je s tvrdá skořápka, který se většinou musí odstraňovat ručně a kvůli kterému není možné hned poznat, které jsou zralé ořechy. Tím je proces pěstování a zpracování ještě pracnější a nákladnější.

Lidé si dříve mysleli, že makadamové ořechy jsou nezdravé kvůli vysokému obsahu tuku. Ve skutečnosti však tuky v něm obsahují užitečné látky, které zrychlují metabolismus a pomáhají tělu udržovat vhodnou hladinu inzulínu.

V loňském roce dosáhla cena makadamových ořechů v USA rekordní výše. A Čína, která dováží poměrně velké množství, už zahájila vlastní pěstování. Poptávka však stále převyšuje nabídku.

Exit mobile version