Site icon GARUDA

Jak uvařit hlavní jídlo vánočního stolu: tradiční recept

Krupy 1.jpg

Hlavním jídlem štědrovečerního stolu nejsou saláty ani teplé předkrmy, ale sváteční kutia. Tímto zmatkem, dalo by se říci, začíná konec Jesličkového půstu.

Nejde však jen o vařené cereálie, ale o lahodnou, vydatnou tradiční pochoutku. Uložte recept.

Z čeho se vyrábí kutya?

Hlavní složkou jsou obiloviny. Na vaření se používají jáhly, ale existují i ​​recepty s ječmenem, rýží a za starých časů se používal i hrášek.

Obilovinu doplňuje sušené ovoce – možné jsou také rozinky, sušené meruňky, sušené švestky, fíky a kandované ovoce.

Foto: © Belnovosti

Lidé rozlišují mezi recepty na bohatou kutyu (stejnou, která se podává na Štědrý den – postní dobu), velkorysou (vyrobenou z horkého mléka) a hladovou kutiu, která se připravuje na Zjevení Páně.

Recept

1. Proplachujte cereálie, dokud nebude voda čistá.

2. Pokud vaříte s rýžovými zrny, přidejte k rýži vodu v poměru 1:2, přiveďte k varu a vařte 3–4 minuty.

Poté vařte na středním plameni dalších 6 minut a poté na mírném ohni, dokud se voda neodpaří.

3. Dále kaši dochutíme dušeným sušeným ovocem, mletým mákem s medem, lesním ovocem a dalšími dobrotami.

Dříve jsme vám řekli, jak vařit zdravou pohanku.

Exit mobile version