Hlavním jídlem štědrovečerního stolu nejsou saláty ani teplé předkrmy, ale sváteční kutia. Tímto zmatkem, dalo by se říci, začíná konec Jesličkového půstu.
Nejde však jen o vařené cereálie, ale o lahodnou, vydatnou tradiční pochoutku. Uložte recept.
Z čeho se vyrábí kutya?
Hlavní složkou jsou obiloviny. Na vaření se používají jáhly, ale existují i recepty s ječmenem, rýží a za starých časů se používal i hrášek.
Obilovinu doplňuje sušené ovoce – možné jsou také rozinky, sušené meruňky, sušené švestky, fíky a kandované ovoce.
Lidé rozlišují mezi recepty na bohatou kutyu (stejnou, která se podává na Štědrý den – postní dobu), velkorysou (vyrobenou z horkého mléka) a hladovou kutiu, která se připravuje na Zjevení Páně.
Recept
1. Proplachujte cereálie, dokud nebude voda čistá.
2. Pokud vaříte s rýžovými zrny, přidejte k rýži vodu v poměru 1:2, přiveďte k varu a vařte 3–4 minuty.
Poté vařte na středním plameni dalších 6 minut a poté na mírném ohni, dokud se voda neodpaří.
3. Dále kaši dochutíme dušeným sušeným ovocem, mletým mákem s medem, lesním ovocem a dalšími dobrotami.
Dříve jsme vám řekli, jak vařit zdravou pohanku.