Jak uvařit hlavní jídlo vánočního stolu: tradiční recept

Krupy 1.jpg vaření

Hlavním jídlem štědrovečerního stolu nejsou saláty ani teplé předkrmy, ale sváteční kutia. Tímto zmatkem, dalo by se říci, začíná konec Jesličkového půstu.

Nejde však jen o vařené cereálie, ale o lahodnou, vydatnou tradiční pochoutku. Uložte recept.

Z čeho se vyrábí kutya?

Hlavní složkou jsou obiloviny. Na vaření se používají jáhly, ale existují i ​​recepty s ječmenem, rýží a za starých časů se používal i hrášek.

Obilovinu doplňuje sušené ovoce – možné jsou také rozinky, sušené meruňky, sušené švestky, fíky a kandované ovoce.

Cereálie
Foto: © Belnovosti

Lidé rozlišují mezi recepty na bohatou kutyu (stejnou, která se podává na Štědrý den – postní dobu), velkorysou (vyrobenou z horkého mléka) a hladovou kutiu, která se připravuje na Zjevení Páně.

Recept

1. Proplachujte cereálie, dokud nebude voda čistá.

2. Pokud vaříte s rýžovými zrny, přidejte k rýži vodu v poměru 1:2, přiveďte k varu a vařte 3–4 minuty.

Poté vařte na středním plameni dalších 6 minut a poté na mírném ohni, dokud se voda neodpaří.

3. Dále kaši dochutíme dušeným sušeným ovocem, mletým mákem s medem, lesním ovocem a dalšími dobrotami.

Dříve jsme vám řekli, jak vařit zdravou pohanku.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA