Začíná sezóna západu slunce a mnohé hospodyňky už v plném proudu vyvalují sklenice s jahodovým kompotem nebo marmeládou.
Pokud ale ztratíte ze zřetele několik důležitých bodů, můžete ztrácet čas a zůstat v zimě bez švů. To jsou zvyky hospodyněk, které mohou výsledek zkazit.
Bez ohledu na druh pečiva – okurky nebo džem, výsledek je stejný.
Zvyk jedna
Nelze použít nekvalitní suroviny. I když je poškození plodů velmi dobře zastřiženo, nelze vyloučit průnik škodlivých organismů přes ně.
Proto žádná nahnilá jablka nebo prasklá zelenina.
Zvyk dva
Jemná sůl se při konzervování nepoužívá. Pouze broušení „č. 1“. Navíc se jodizovaná sůl nepoužívá s jinými přísadami.
Kvůli tomu okurky změknou a solanka ztmavne.
Zvyk tři
Přísady se přidávají přísně podle receptury. Obvyklá hmotnost zeleniny zahrnuje nominální množství soli, octa nebo cukru.
Zvyk čtyři
Nenalévejte džem do vlhkých sklenic. Obsah bude pokryt nekontrolovatelnou plísní ještě před začátkem zimy.
Návyk pět
Pokud říká, že sklenici je třeba obrátit, pak by to mělo být. Tato technika umožňuje dosáhnout úplné těsnosti díky skutečnosti, že při zahřátí se těsnící guma stává měkčí.