Alergie nebo intolerance na alkohol – jaký je rozdíl?

0751471001665392432 2106149 1920x1080.webp Všechny novinky

Slyšeli jste někdy o intoleranci alkoholu? Tento stav lze často zaměňovat s alergií na alkohol, protože po pití způsobuje okamžité a nepříjemné reakce.

Dr. Florencia Villafane vysvětluje rozdíl.

K alergii na alkohol dochází, protože imunitní systém reaguje na složky, které alkoholický nápoj obsahuje (pšenice, ječmen, žito atd.). S intolerancí alkoholu však problém existuje, protože genetická porucha brání tělu účinně odbourávat etanol. V některých případech se alergická reakce podobá intoleranci alkoholu, protože tělo reaguje na chemické složky nebo konzervační látky, které způsobují negativní reakce.

Jaké jsou příčiny intolerance alkoholu?

Jde o genetickou poruchu, při které tělo není schopno produkovat enzym potřebný k metabolizaci alkoholu; nebo jednoduše takový enzym je syntetizován, ale zůstává neaktivní. Název tohoto enzymu je „alkoholdehydrogenáza“ (ADH). Játra díky němu přeměňují etanol na acetaldehyd – látku ve vysokých koncentracích, která může způsobit poškození buněk. Aby se tomu zabránilo, další enzym zvaný „aldehyddehydrogenáza 2“ (ALDH2) přeměňuje acetaldehyd na kyselinu octovou (ocet), což je netoxická sloučenina.

Alergie na alkohol – tito lidé jsou ohroženi

Při intoleranci alkoholu způsobuje genetická mutace aldehyddehydrogenázu 2 neaktivní – tělo ji tedy nedokáže vyloučit a shromažďuje se v krvi.

V některých alkoholických nápojích, zejména ve víně a pivu, však existují přísady, které mohou způsobit typické reakce intolerance. Tyto součásti zahrnují následující:

– konzervační látky, zejména siřičitany;

– chemické sloučeniny;

– obiloviny, jako je ječmen atd.;

– histamin, vedlejší produkt fermentace.

Jaké jsou rizikové faktory?

Převládajícím rizikovým faktorem intolerance alkoholu je asijský původ člověka – u těchto lidí je pravděpodobnější, že mají zděděnou genetickou mutaci enzymu. Podle studie zveřejněné v časopise BMC Evolutionary Biology byla tato mutace spojena s pěstováním rýže v jižní Číně před několika staletími. Existují další rizikové faktory, jako např.

– astma nebo alergická rýma (s slzením očí, výtokem z nosu a ucpaným nosem);

– alergie na obiloviny nebo jiné potraviny;

– Hodgkinův lymfom (tj. rakovina lymfatického systému).

Příznaky, které naznačují nesnášenlivost alkoholu

Charakteristickým znakem nesnášenlivosti alkoholu je zarudnutí kůže, zejména na obličeji, hrudníku a krku. Mohou se však objevit i další příznaky:

– nevolnost, zvracení a průjem;

– tachykardie (zrychlený puls) a hypotenze (nízký krevní tlak);

– kopřivka (pálení a svědění kůže);

– únava, pulzující bolest hlavy a další příznaky podobné kocovině;

– zhoršení stávajícího astmatu.

9 příznaků, že trpíte intolerancí alkoholu

Léčba a prevence intolerance alkoholu

Alkoholové intoleranci nelze nijak zabránit a neexistuje na ni žádný lék, protože enzym nemůže správně fungovat. Výsledkem je, že jediným řešením, jak se vyhnout vzniku těchto příznaků, je nepožívat alkoholické nápoje.

V každém případě, pokud náhodou dojde k požití etanolu, je nejlepší poradit se s lékařem, abyste věděli, co dělat, pokud se příznaky objeví. Dalším důležitým doporučením je vyvarovat se kouření, protože také způsobuje zvýšení hladiny acetaldehydu. Užívání antacidů nebo antihistaminik může zmírnit příznaky a maskovat tak projevy intolerance alkoholu.

Alkoholová intolerance je nevyhnutelná

Takovému stavu se nelze vyhnout, protože jde o genetickou změnu. Pamatujte, že pokud se u vás bezprostředně po požití alkoholu objeví zarudnutí kůže, tachykardie, hypotenze nebo některý z již zmíněných příznaků, je vhodné vyhledat odborníka a podstoupit diagnostické vyšetření.

Pozornost! Tento článek slouží pouze pro informační účely. Vyhněte se samoléčbě a rozhodně se poraďte s lékařem!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA