Hezčí nehty, vlasy a méně vrásek. To vše zaručí dostatek křemíku

Starostlivost O Nechty Clanokw.jpg Láska a rodina

Křemík nepatří běžně k prvkům, o jejichž příjem se zajímáme. Je vždy tak trochu v pozadí za opěvovanými vitamíny a antioxidanty. Z prvků ho předjeli i populárnější zinek a selen. Ale křemík je pro tělo ženy nesmírně důležitý.


Péče o nehty

Péče o nehty po období léta a dovolených byste měli zintenzivnit.




Nedostatek vás odepíše

Křemík, jehož jsou v lidském těle asi jen dva gramy, má zásadní vliv na to, v jakém stavu jsou pojivové tkáně, ale také kosti a klouby. Jeho nedostatek se podepíše i na tom, jak vypadají vaše nehty či vlasy. Proto je důležité vědět, kde ho hledat a kolik si jej denně dopřát.

Co všechno zajistí křemík? Hladkou pleť bez vrásek

Zmiňované zhruba dva gramy křemíku jsou uloženy v skoro všech tkáních, ale nejvíce jej je v těch pojivových – tedy iv orgánech, které pojivové tkáně obsahují. Jedná se především o šlachy, kosti, kůži, vlasy a nehty. Daleko menší množství křemíku je pak ve svalech, játrech, plicích nebo ledvinách. Křemík se v pojivových tkáních stará o jejich pružnost a pevnost. Kloubům pomáhá s tvorbou kolagenových a elastinových vláken. Zásadní je i pro kůži, pomáhá ji prokrvovat a udržovat vyživenou a mladistvější, a podílí se tedy na prevenci tvorby vrásek.

Jak se projeví chybějící křemík?

Tělo nedostatek křemíku hlásí dosti nespecifickými projevy. Pokud se však objevují, je dobré zkusit doplnit potraviny bohaté na tento prvek. Hlavním projevem nedostatku křemíku v těle jsou oslabené kosti, vlasy, nehty a kůže. Vlasy se mohou více třepit a lámat. Pokožka může být suchá, ochablá a lze pozorovat rychlejší tvorbu vrásek z důvodu zhoršené tvorby kolagenu.

Kde ho hledat přirozeně?

Mezi nejznámější zdroje křemíku patří ovesné vločky, banány, celozrnná rýže nebo fazole, ale je také v kopřivě nebo přesličce rolní. Opomenout nemůžeme ani pivo. Tělu jej můžete dodat také díky konzumaci špenátu, řepky, mrkve, ředkviček, ořechů, brambor, masa a obsahují ho i některé minerální vody. Vysoký obsah křemíku se nachází v potravinách rostlinného původu, v těch živočišných jsou jeho koncentrace nižší. Doporučená denní dávka křemíku je 20–50 mg, což by mělo jít pokrýt běžnou konzumací potravin. Přičemž například 100 gramů ovesných vloček obsahuje kolem 18 miligramů křemíku a pivo 20 – 50 mg na litr.

Ideální kombinace

Křemík můžete přijímat v různých formách. V potravinách se přirozeně vyskytuje jako oxid křemičitý. Ve vodě a tekutinách se vyskytuje ve formě kyseliny ortokřemičité. Například v pitné vodě, minerálkách nebo v pivu. Tato forma je pro člověka nejlépe využitelná. Křemík je pro zesílení účinků výhodné kombinovat se zinkem, manganem a selenem. Mají podobné účinky na tvorbu kostí, pojivové tkáně, vlasů a nehtů. Společně pak chrání buňky proti oxidačnímu stresu, čímž zpomalují stárnutí.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA