Odbornice radí jak se vyhnout extrémům při hubnutí

Chudnutie Kilogramy Dieta Clanokw.jpg Láska a rodina

Přestože rýžová, ovocná či „tukožravá“ dieta znějí trendy, jejich výsledky jsou však bídné. Zmíněné způsoby hubnutí nás mohou sice na jistou chvíli zbavit nadbytečných kilogramů, ale v konečném důsledku tělu jen uškodí. Jak bychom tedy měli normálně hubnout a co je zdravé a co už za čarou? Také o tomto mluví v rozhovoru pro Pravdu výživová specialistka a mentorka, zakladatelka BodyClinic Jaroslava Hritzová.

Ve společnosti, zejména mezi ženami, rezonuje téma rychlého hubnutí. Jaká nebezpečí může přinášet příliš rychlé shazování kilogramů?

Samozřejmě, každý by chtěl všechno a nejlépe hned. Ale při hubnutí mluvíme o živém organismu a je to pro něj přece jen změna. Na druhé straně nikdo z nás se nepozastavil nad tím, jak „rychle“ ty kilogramy nabíral. Přísloví říká: Práce chvatná, málo platná. A to platí jistě iv tomto případě. K nástrahám, které při takovémto způsobu hubnutí na nás číhají patří vysoce pravděpodobný jojo efekt, hormonální nerovnováha a snížení imunity.

Co je považováno za normální hubnutí?

Naše klienty se snažíme učit, že rychlost hubnutí od 0,5 – 1 kg týdně je v pořádku. Je to samozřejmě tak jako všechno, individuálně. Záleží nejen na pohlaví, věku, ale i na množství tuku, které na těle navíc máme, ale i na jeho procentu, na což tedy ovlivňuje množství svalstva v těle člověka. Čím jsme blíže své optimální váze, tím pomaleji to jde. Zdá se to možná nespravedlivé, ale je tomu tak.

Jaké způsoby (formy) diety se využívají při rychlém hubnutí, například. vynechávání některých druhů potravin?

Lidé ve snaze docílit co nejrychlejšího úbytku váhy sahají po různých více či méně drastických dietách či jinak nevhodných způsobech hubnutí. Například, vynechávání některých makroživin, nejčastěji sacharidů nebo tuků. No sacharidy ve formě kvalitní komplexní přílohy jako jsou brambory, rýže, různé druhy obilovin naše tělo potřebuje. Stejně jako správné množství a druhy tuků. Tuky hrají také v našem organizmu významnou roli a je na nich například navázána hormonální situace v těle.

A co v případě diet, při kterých se vynechávají bílkoviny?

Bílkoviny, které absentují například při rýžové dietě, zda známé „tukožroutské“ nebo bramborové či ovocné dietě mohou způsobit vážné zdravotní problémy, jelikož v těle vzniká negativa dusíková bilance. To způsobuje, laicky řečeno, degradaci svalové hmoty a struktur založených na bílkovinách. Nevznikne to samozřejmě za tři dny. Jedná se spíše o dlouhodobé nebo během celého života opakující se diety. Obecně nemám ráda slovo dieta. Hodí se mi tak maximálně ke klinické výživě, kdy jde například o žlučníkovou dietu. Ale při běžném hubnutí by měl člověk cílit ne k dietě, ale k trvale udržitelné změně stravování.

Takže vynechávání některé makroživiny z jídelníčku je kontraproduktivní?

Jsme „všežravci“ v tom smyslu, že potřebujeme i bílkoviny, i sacharidy, i tuky. Dále vitamíny, minerály a vlákninu a bez všech těchto složek nedokáže náš organismus dlouhodobě efektivně fungovat. Jen sytý organismus dokáže správně hubnout. Sytým v tomto případě myslíme nutričně vyživeným.

Je pravdou, že výrazná redukce kalorického příjmu může zpomalit metabolismus i hubnutí?

Jistě. Naše tělo potřebuje pro základní životní funkce určité množství energie. Tato hodnota se nazývá bazální metabolismus. U každého člověka je tato hodnota jiná. Kromě základních životních funkcí naše tělo ale také běžně funguje. Ráno vstanete, uděláte si snídani, kávu, pracujete, přemýšlíte, sportujete, prožíváte emoce, prostě aktivně fungujete. K tomu potřebujete také energii, která se přičte k vaší bazální energii (bazální metabolismus). Při výrazném snížení kalorického příjmu se často ve snaze zhubnout dostáváme s příjmem až pod bazální metabolismus. Naše tělo nemá dostatek energie pro základní životní funkce jako je například dýchání či tlukot srdce.

Jak na to reaguje tělo?

Nejprve reaguje tím, že sáhne na zásoby, velmi rychle však pochopí, zejména pokud jde o dlouhodobé či chronické dietování, že jde o život ohrožující stav. Aby se vyrovnalo s touto situací, začne šetřit energií i na těch základních životních funkcích, čímž vlastně zpomaluje metabolismus. Jakmile se pak dostane k jakýmkoli živinám, následuje jojo efekt právě jako důsledek a obrana před další podobnou situací. Tím pádem se zabraňuje také efektivnímu hubnutí.

Čili rychlé hubnutí vede k jojo efektu. Jak se projevuje?

Jak jsem zmínila výše, po rychlém zhubnutí zpravidla následuje návrat k původním stravovacím návykům, jelikož byla dieta brána jako krátkodobé řešení aktuální situace. Jelikož šlo o rychlé hubnutí s výrazným omezením kalorického příjmu, nebo omezením některé z makroživin, tělo se snaží doplnit živiny, nebo následné ukládání tuku bere jako obranu před následující – v podstatě hladovkou.

Existuje způsob, jak bezpečně a relativně „rychle“ hubnout? Tedy čím by měly začít ženy při hubnutí, aby měly udržitelné výsledky.

Vyhnout se jojo efektům a nesprávnému způsobu hubnutí mohou tak, že se naučí správně stravovat. Tímto by měli začít. Nestačí dietovat. Nezachrání vás ani výživové doplňky nebo náhrady jídla, krabičkové diety, detox a podobně. Jednou a navždy v tomto směru umíte vyřešit svou situaci tak, že se prostě naučíte jak to dělat správně. Jak se stravovat správně. Proto v rámci naší kliniky provádíme také výživový mentoring. Lidí neučíme dietovat. Lidí učíme správně a vyváženě jíst.

Kterým zdravotním problémům dokážeme při hubnutí předcházet?

Důsledkem správného stravování je předcházení dědičným a civilizačním onemocněním. Rovněž tím vyřešíme zdravotní problémy, které se stravou ještě vyřešit dají (zvýšený cukr, cholesterol, krevní tlak, kyselina močová apod.). Stejně vhodné je, aby správně nastavená strava podporovala medikamentózní léčbu, v případě jakéhokoli onemocnění, je-li již tato nutná. Dalším výsledkem správného stravování je množství energie, které člověk najednou má. Posílení imunity. Podpoření plodnosti. Zmírnění potravinových intolerancí. Prostě samá pozitiva a ještě k tomu i lépe vypadáte. V celku se pak také fantasticky cítíte. Strava má vliv i na emoce, tedy celkově váš stav, nejen fyzický, ale také ten psychický pookřeje. A navíc, nejste hladoví. Protože jak jsme si již řekli, jen sytý organismus dokáže efektivně a správně zhubnout. A navždy.

Dokážeme si při správném stravování udržet štíhlou postavu dlouhodobě?

Protože se stane zdravá strava vaším životním stylem, tak už nikdy nebudete muset řešit tyto problémy. Zároveň není nutné se bát, že už nikdy nebudete moci sáhnout po jídlech, o kterých víte, že nejsou nutričně v pořádku, ale vy je prostě milujete. Pokud se naučíte dělat to správně, občasný prohřešek vašemu zdraví ani štíhlé linii neuškodí. Rovnováha platí iv této sféře a pokud se chcete dozvědět více, můžete si prohlédnout i moji webovou stránku www.fitnessbyjarka.sk nebo www.bodyclinic.sk

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA