Podivné diety či chytré triky? Oklamou tělo, aby hublo

Chudnutie Kilogramy Dieta Clanokw.jpg Láska a rodina

Snaží se prolomit klišé o hubnutí. Zahraniční internetové portály se v úvodu roku předbíhají v nabídce dietních triků. Prezentují rychlé hubnutí za minimum námahy. Žvýkání jídla, konzumace sacharidů i hladovky. Na první pohled divné triky. Fungují vůbec?

Pomalu prý zajdeme opravdu dál

Časopis Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics vysvětluje, že zhubnout dokážeme i díky žvýkání. Internetová stránka zmíněného magazínu hovoří o tom, jak můžeme snížit příjem stravy. Stačí prý jen zpomalit tempo při konzumování potravin. Pokud totiž jíme jídlo chvatně a příliš rychle, ze žaludku se nestíhá dostat signál do mozku, že jsme už plní. Pomalejší pojídání a důsledné žvýkání jídla přispívá nejen k vychutnání si jídla, ale také k tomu, aby si hlavní část naší nervové soustavy stihla uvědomit to, zda jsme skutečně sytí. Z dlouhodobého hlediska můžeme zpozorovat úbytek na hmotnosti. K tomuto způsobu hubnutí bez diet však potřebujeme více času a trpělivost.

Mýty o sacharidech pouze škodí

Cukry jsou špatné. Alespoň takto se snaží někteří autoři o zdravé výživě přesvědčovat populaci o negativech této látky. Cukry však patří do trojice základních makro živin. Společnost jim dělají bílkoviny a tuky. Cukry spadají do kategorie sacharidů. Ty se dělí na složené a jednoduché. Výhodou složených, takzvaných polysacharidů je jejich postupné vstřebávání do těla. V praxi to znamená, že při zkonzumování sacharidů z celozrnných těstovin se dostává cukr pomaleji do krve. Nedochází tak k prudkým výkyvům nálady a nakonec i hladu, který se ozývá zejména po mlsání na tradičních sladkostech. Odborníci upozorňují před vylučováním cukrů ze stravy. Nízký příjem této živiny totiž přispívá k hormonální nerovnováze, která přispívá k nadbytečnému ukládání tuku v těle. Zajímavé je také, že takzvaný zdravý talíř obsahuje více sacharidů z celozrnných obilovin, pečiva, rýže či těstovin na úkor bílkovin a tuků. Výživoví experti zároveň nabízejí chytrý trik ke konzumaci sacharidů. Více je třeba si dopřát během aktivních dnů, méně během lenošení.

Nejen bílkoviny

Sportovní nadšenci se nadchnou, více než třeba, významem bílkovin v našem jídelním lístku. Pravdou je, že proteiny jsou důležité pro růst svalů, regeneraci tkání a zasycují. Nacházejí se nejen v mase, ale také v luštěninách či ořechách. Nadměrné jedení bílkovin však u lidí, kteří nepatří do kategorie kulturistů, způsobuje více zdravotních potíží. Výzkum, který zveřejnil International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, vysvětluje, že 1 gram bílkovin trávíme asi hodinu, 10 g až 10 hodin a 25 g se může v našem těle „zdržet“ i celý den. Chceme-li zhubnout, bílkoviny bychom si měli dopřát zejména po cvičení či pohybové aktivitě. Před sportem upřednostníme více sacharidy, například z banánu.

Hladovka versus půst

Dobré zprávy. K tomu, abychom rychle zhubli, nepotřebujeme hladovět. Odborníci varují, že každá dieta, která nabízí „škrkání“ v břiše přináší v konečném důsledku kilogramy navíc. Naopak, myšlenka krátkodobého půstu si našla uplatnění ve zdravém hubnutí. Postní období pomáhají tělu nastartovat metabolismus, spálit zbytečné kalorie a nakopne nás i po psychické stránce. Vědci u University of Utah zjistili, že lidé, kteří se postili byť jen jeden den v měsíci měli až o 40 % menší pravděpodobnost, že budou trpět například nemocemi, které se spojují s ucpanými krevními cévami. Krátké půsty, které trvají nejvýše 12 – 16 hodin jednou za týden, mají poměrně výrazné zdravotní výhody, přičemž nejlepší z nich je kontrola hmotnosti.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA