Z kterých jídel se lepí tuk na záda?

Potraviny Chute Zena Lyzicka Zmrzlina Jedlo Clanokw.jpg Láska a rodina

Tukové zásoby na břiše dokáží pořádně znepříjemnit život. O něco méně je na první pohled vidět ty, které se nenápadně ukládají na zádech a zbavit se jich není vůbec jednoduché. Co vlastně víme o tomto druhu tuku?


potraviny, chutě, žena, lžička, zmrzlina, jídlo

Přidaný cukr je v podstatě jakýkoli druh jednoduchých cukrů.




Je jich víc, než si myslíme

Známe více druhů tuku, které zpátky naši postavu. Podkožní tuk se nachází pod největším tělesným orgánem, kůží. Druhý druh, viscerální tuk, obaluje tělesné orgány a ohrožuje naše zdraví. Kromě toho známe také takzvaný zádový tuk. Přestože se nám to nemusí líbit, při nepravidelném pohybu a horší životosprávě se mu nedokážeme vyhnout. Tento pojem často používá Molly Hembreeová, která se řadí mezi přední světové výživové experty. Zádový tuk podle ní vzniká kombinací mnoha zlozvyků, ale při ukládání jej povzbuzuje také genetika a tělesná kompozice. Negativem této tkáně je to, že rovněž znepříjemňuje život ženám i mužům. Některé druhy potravin mají větší vliv na nárůst tuku na zádech a odborníci navrhují, abychom se jim vyhnuli.

Sladkosti vedou k obezitě

K největším nepřátelům štíhlé linie a nejlepším „kamarádům“ tuku na zádech zařazujeme sladkosti a potraviny s obsahem cukru. „Přidané cukry, které najdeme na etiketě potravin, se nacházejí v cukrovinkách, a to od zmrzliny až po různé druhy pečiva. Poskytují však minimální přínos pro lidské zdraví. Gram cukru obsahuje čtyři kilokalorie,“ vysvětluje pro portál everydayhealth.com zmiňovaná expertka na výživu. Jak dále zdůrazňuje, mezi nadměrným příjmem přidaného cukru a přírůstkem hmotnosti existuje přímá souvislost. Strava, která obsahuje přidaný cukr vede k nárůstu váhy v podstatě kdekoli na těle, záda nevyjímaje.

Kolik už je příliš?

Pro lepší představivost, přidaný cukr je v podstatě jakýkoli druh jednoduchých cukrů. Jedná se o disacharidy, které jsou složeny ze dvou molekul cukru, například glukózy a fruktózy. Jelikož cukr má vysokou koncentraci, působí na tělo ve vyšším množství než jed. Odborníci upozorňují, že dospělí by měli konzumovat méně než 50 g této látky denně. Všechno nad tuto hranici ovlivňuje zvětšení zásob tuku, a to i na zádech. Do přidaného cukru se nepočítá ten, který tvoří přirozenou součást potravin.

Z alkoholu se více přibírá v teplých měsících

Nesmíme zapomínat, že přibírání je podmíněno i nadměrným pitím alkoholu. Ethanol obsahuje mnoho prázdných kalorií. To znamená, že energii z těchto nápojů neumíme využít. Jelikož lidské tělo musí zpracovat nadbytečný příjem energie, dokáže si pomoci jen tím, že ji uloží do tukových zásob. Pro lidi, kteří se chtějí vyhnout tuku na zádech platí, že k alkoholu by měli „přivonět“ jen výjimečně. Alkohol dokáže pokazit postavu zejména v letních měsících, kdy během dovolené popíjíme více piva, vína či destilátů. V kombinaci s nedostatkem pohybu a odpočinkem na pláži či u jezer dochází k přibírání.

Takhle je to s pečivem

Přestože se na první pohled zdá, že cukr a alkohol jsou typickými nepřáteli štíhlé postavy, zapomínat není třeba ani na méně nápadné a přibližně stejně škodlivé potraviny. I když v souvislosti s rýží či pečivem neradi posloucháme o jejich negativním vlivu na lidské tělo, není třeba to podceňovat. Mezi typické potraviny, které se podepisují pod ukládání tuku na zádech patří takzvané bílé pečivo, kukuřice a rýže. Jedná se také například o potraviny, které se z nich vyrábějí. Ve všech těchto případech je rozhodující zpracování. Každé zrno obiloviny má obal, který tvoří vláknina. Při mletí a výrobě klasické mouky se však obal (šrot) odstraní. Sacharidy, které se nacházejí v těchto potravinách se rychleji dostávají do krve a mají vliv na přibírání. Naopak celozrnné potraviny s vlákninou zpomalují vstřebávání cukru a zlepšují trávení. K typickým moučným potravinám, ze kterých se přibírá patří hamburgerové housky, slané krekry a bílá rýže. „Velké množství rafinovaného cukru v pečivu a málo celozrnného pečiva ohrožuje výživu a zvyšuje u nás pocit hladu, čímž se udržuje cyklus přejídání a přibírání,“ říká Hembreeová.

Staré „dobré“ chipsy

Chutná skvěle, ale neprospívají našim postavám. Bramborové lupínky mají lahodnou slanou chuť, ale kombinují v sobě velké množství sacharidů a rostlinných tuků. Jedná se tak o dvojnásobnou dávku nevyužitelné energie, která končí v zásobách tuku na břiše, bocích či zádech. Při nadměrné konzumaci takzvaných chipsů dochází k přibírání na kritických místech na těle. Při smažení bramborových lupínků se tvoří nebezpečné trans-mastné kyseliny. Je to druh tuku, se kterým si naše tělo neumí poradit a uloží jej automaticky do podkožní tkáně.

VIDEO: V pořadu Jde o nás s Lucií Okoličányovou, prezidentkou Slovenské asociace nordic walking a cvičitelkou a fyzioterapeutkou Darinou Polášovou o tom, proč se Slováci nehýbou, co nás připoutává do sedaček a jak to změnit, abychom se stali ohebnějšími a zdravějšími.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA