Důležité rozdělení dýní podle využití v kuchyni: Která je nejlepší na pečení, pyré, do polévky či jako dietní špagety?

Zimne Tekvice Zber Clanokw.jpg Zahrada

Dýně jsou nesporné královny podzimu. Samozřejmě myslíme druhy a odrůdy, které patří ke skupině zimních dýní. Výborná skladovatelnost a rozmanitost využití v kuchyni je předurčuje k tomu, aby vaše chuťové pohárky lechtaly až do pozdního jara.

Aby tomu tak opravdu bylo, zimní dýně, z nichž nejznámější je ‚Hokaido‘, třeba nechat na záhonu pořádně vyzrát. Sbírejte je až těsně před prvními podzimními mrazy. Nejvhodnějším způsobem je opatrné vykroucení z rostliny bez použití nože či nůžek. Při postupné spotřebě vždy upřednostňujte menší plody s předpokladem horšího vyvinutí, protože tyto mají kratší skladovatelnost. Obvykle platí, že čím dál rostly od mateřské rostliny, tím je jejich kvalita nižší. V podstatě jde o stejný princip, jako když odebíráte odnože pro rozmnožování jahod. Nejkvalitnější jsou vždy ty, co vyrůstají nejblíže u mateřské jahody.

Stopku z sklizených dýní nikdy neodlamujte. Taková rána je místem proniknutí infekce do plodu během skladování.

Nechte slupku vytvrdnout

Dobré je, pokud po sklizni dýní ještě panuje krásnější podzimní počasí a před uskladněním je můžete nechat alespoň týden uložené na slunci, ale s připravenou ochranou proti dešti. Ten tykvicím neprospívá. Slupka musí vytvrdnout, což prodlouží skladovatelnost plodu. Délka skladování je zároveň odrůdovou vlastností, takže například ‚Hokaido‘ patří k tykvím s kratší skladovatelností (ačkoli minimálně do Vánoc, ale při dobrých podmínkách až do února), zatímco tykve typu hubbart lze skladovat extrémně dlouho.

Pro zimní dýně nejsou vhodné chladné a vlhké...

zimní dýně, sklizeň Pro zimní dýně nejsou vhodné chladné a vlhké sklepy. Nejlepší jim je v suchu s přibližně pokojovou teplotou (určete nad 12 °C). Pokud je nesklízíte předčasně a necháte pořádně vytvrdnout, vydrží měsíce.

Praktický přehled využití dýní v kuchyni

  • ‚Hokaido‘: Věděli jste, že tato dýně je ve světě známější pod označením Uchiki kuři? A jelikož pochází z Japonska, při šlechtění kladli velký důraz na chuť dužniny. Připravíte z ní excelentní polévky a omáčky, ale obecně platí, že ‚Hokaido‘ je v rámci zpracování naprosto všestranně použitelné. Slupka po tepelné úpravě měkne, proto ji není třeba při zpracování plodu loupat. Dobře vyzrálé ‚Hokaido‘ je však poměrně tvrdé a nakrájet jej, může být velmi pracné. Skvělým trikem proto je, dát jej vcelku na 5 minut do vyhřáté trouby. Slupka změkne a dýni bez námahy rozkrájíte.
Pravděpodobně nejmenší odrůda ze skupiny...

dýně Sun Pot F1 Pravděpodobně nejmenší odrůda ze skupiny hokaido ‚Sun Pot F1‘ dorůstá hmotnosti jen 200 g, ale kvalitou dužiny se zcela vyrovná svému známějšímu příbuznému. Tekvičky jsou výborné na zapékání, nebo je můžete použít jako jedlé misky při servírování krémové polévky.

  • Dýně typu butternut (máselný oříšek): Botanicky patří k dýni mošusové. Jejich velkým benefitem je sytě oranžová, jemně aromatická dužina s vysokým obsahem betakarotenu. Příjemně sladká chuť s oříškovou příchutí dokonale vynikne jen u dobře vyzrálých plodů. Dužina získá po tepelné úpravě jemnou, máslovou konzistenci. Plody poznáte podle hruškovitého (kyjakovitého) tvaru s tím, že semena se nacházejí jen ve spodní, rozšířené části. Obecně jsou všechny odrůdy patřící k dýni mošusové vhodné na pečení, do polévek, ale i na přípravu moučníků či pomazánek, do salátů a na konzervování.
'Butternut Walthamn' je máslová dýně s...

dýně Butternut Waltham ‚Butternut Walthamn‘ je máslová dýně s hruškovitými plody o hmotnosti 1,5 až 2 kg. Jedná se o klasický butternut proslulý po celém světě. Dýně má spolehlivý výnos a je ceněna pro schopnost přizpůsobit se různým pěstebním podmínkám.

  • Špagetové dýně: Jejich zvláštností je, že původně kompaktní dužina se po uvaření rozpadává na vlákna podobná špagetám. Jedná se o pokrm, který obsahuje velmi málo kalorií a můžete jej servírovat jako chutné dietní těstoviny nebo jako přílohu k hlavnímu jídlu. Velkou výhodou je, že díky neutrální chuti se dýňové „špagety“ dají připravit na slano i na sladce. Odrůdy jako ‚Baby Spaghetti F1‘ nebo ‚Vegetable Spaghetti‘ vydrží v suchu a při teplotě 20 až 22 °C až do konce května.
Dýně špagetová 'Unique F1' vyniká odolností...

dýně špagetová Unique F1 Dýně špagetová ‚Unique F1‘ vyniká odolností proti padlí a velkou násadou plodů, které dozrávají již v polovině července.

  • Dýně typu acor: Plody zúžené do špičky a vždy výrazně žebrovité připomínají žaludy. Jejich slupka je velmi tvrdá, proto vynikají dlouhou trvanlivostí. V rámci kuchyňského zpracování jsou určeny téměř výhradně k pečení a zapékání.
Dýně typu acor mohou mít slupku krémově bílou,...

dýně acorn Dýně typu acor mohou mít slupku krémově bílou, zelenou i oranžovou. Na chuť a kvalitu dužniny to nemá vliv.

  • Dýně na Halloween: Jsou snad nejtypičtější, protože se pojí s podzimní výzdobou a vyřezáváním světlonosů. Zároveň se však jedná o odrůdy s velmi chutnou dužinou na pečení i do polévek. Odrůda ‚Mischief F1‘ je s hmotností 1,5 až 2 kg tak akorát pro jednoho či dva strávníky. ‚Racer Plus PMT F1‘ bez problémů nakrmí čtyřčlennou rodinu. Zároveň jde o nejpěstovanější halloweenskou dýni.
'Mischief F1'

dýně Mischief F1 ‚Mischief F1‘

  • Nejlepší na pyré: Pokud si připravujete dýňová pyré do zásoby pro pozdější využití, nebo pro děti jako formu dětské výživy, určitě byste měli pěstovat odrůdu ‚Delicious Golden‘, která je pro tento způsob využití nejlepší. Jasně červené srdeční plody mají hmotnost 3 až 6 kg a krásnou, tlustou oranžovou dužinu s vysokým obsahem karotenoidů.
'Delicious Golden' pochází z USA a patří zde k...

dýně Delicious Golden ‚Delicious Golden‘ pochází z USA a patří zde k nejoblíbenějším dýním pro přípravu pyré a polévek.

Připravte si skvělé dýňové ňoky (gnocchi) s pečenými kachními prsy. Recept jako stvořený pro podzimní neděli

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA