Zkušení letní obyvatelé vědí: pokud přijdou první mrazy, je čas začít připravovat řízky, které budete potřebovat na jaře při roubování.
Jak řekla Anastasia Kovrizhnykh, expertka v online publikaci BelNovosti, agronomka a krajinná designérka, „materiál“ by měl být odebírán pouze z těch stromů a keřů, které se mohou pochlubit vynikajícím zdravím.
Důležité jsou také rozměry: průměr stonku musí být alespoň 7 mm. Příliš tenké řízky nejsou vhodné pro roubování.
Doporučujeme vám řezat řízky z jižní strany koruny ve střední vrstvě.
Jak to udělat? Vše je velmi jednoduché: vyberte dobře vyzrálý jednoletý výhonek a proveďte řez pod úhlem 45 stupňů.
Nezapomeňte ošetřit místa řezu zahradním lakem – takové podmínky potřebují pro lepší skladování.
Nyní je třeba řízky zabalit do vlhkého hadříku a spustit do sklepa.
Žádný sklep? Žádný problém – nechte řízky na uskladnění na spodní polici chladničky.
Souhlasíme, protože tato možnost nebude vyhovovat každému, můžete použít jiný způsob skladování, a to umístěním řízků do výkopu a pokrytím slámou.
Pokud se přesto rozhodnete pro domácí skladování, pamatujte: stojí za to kontrolovat stav řízků každý měsíc, abyste je zachránili, pokud navlhnou, vyschnou nebo plesniví.