Dýně patří mezi plodiny, které dozrávají později než ostatní.
Proto je důležité určit stupeň jeho zralosti, aby nedošlo k přeexponování plodů na stanovišti.
Připravenost plodiny můžete určit pomocí správných znaků, poznamenává Anastasia Kovrizhnykh, expertka na online publikaci BelNovosti, agronomka a zahradní architektka.
Co jsou?
Hustota slupky
Nejviditelnějším znakem zralosti dýně je pevnost slupky. Můžete na ni zkusit vyvinout tlak a změřit její reakci. Neměly by zůstat žádné promáčkliny.
V případě odrůdy Muškát však tento způsob určení zralosti nefunguje.
Výkres
Zhodnoťte vzhled dýně. Pokud již může být ovoce sklizeno, pak bude vzor na slupce co nejjasnější. Mimochodem, některé odrůdy mají své vlastní vlastnosti.
Zelenoplodé odrůdy tedy nemají vůbec žádný vzor. A některé odrůdy mají místo toho speciální bílý povlak na slupce.
stopka
Nejprve zhodnoťte jeho barvu: měla by být znatelně světlejší. Také stojí za to se dotknout: zralá dýně bude mít velmi pevný a odolný pocit.
Analogie s melounem
Stejně jako u vodních melounů můžete naklepat i dýně. Pokud se vám zvuk líbí (bude zřetelný a zvonivý), pak můžete dýni bez obav odstranit ze zahrady.