Jsou nedozrálá rajčata riskantní hrou s otravou nebo lahodnou delikatesou? Taková je pravda

Rajciny 01 Clanokw.jpg Zahrada

To, že zelená rajčata by se neměla konzumovat, protože obsahují toxický alkaloid solanin, vědí v našich končinách prakticky i malé děti. Jak je potom možné, že v některých zemích je považují za delikatesu? Jsou zelená rajčata pro lidský organismus opravdu problém?


rajčata

Nezralá rajčata obsahují toxický alkaloid solanin, který rostliny používají k ochraně plodů před predátory.




Rostliny si jako ochranu před predátory vyvinuly různá opatření, jak se doslova vyhnout vyhynutí, a tedy předejít konzumaci jejich plodů se semeny dříve, než se stihnou rozmnožit. Například rajčata zvolili kamufláž a něco jako chemický koktejl. Jejich nezralé plody jsou zelené, tedy mezi listy hůře viditelné. Teprve když semena, která obsahují, dostatečně dozrají k tomu, aby se rostlina mohla rozmnožit, zbarví se i plody v závislosti na odrůdě do červena, žluta či oranžova. Přeměna však nastává iv chemickém složení. Zelené plody obsahují toxický alkaloid solanin, který se dozráním prakticky ztrácí.

Dobré maskování zelených plodů mezi listy...

zelená rajčata Dobré maskování zelených plodů mezi listy je jedním z ochranným mechanismů rostliny.

I jiné rostliny se brání toxickými látkami

Solanin je glykoalkaloid, přičemž do chemické skupiny alkaloidů patří několik tisíc účinných látek, z nichž většinu obsahují rostliny jako obranné. Například ocún takto využívá prudce jedovatý kolchicin. Do této skupiny látek patří i kapsaicin, který je zodpovědný za pálivou chuť chilli papriček. Mnohé z těchto látek se v malých dávkách několika miligramů používají také v medicíně. Obvykle se tedy stávají opravdu nebezpečnými až v momentě, kdy se části rostliny, které je obsahují, konzumují ve velkém množství, nevhodným způsobem nebo v nesprávném čase.

Solanin je toxický, ale nenechte se vystrašit

První vážné příznaky, jako je ospalost, ztížené dýchání, žaludeční problémy a průjem, se u dospělého člověka projeví poté, co přijme asi 200 mg solaninu. Při konzumaci většího množství může dojít k poškození centrálního nervového systému, což vede ke křečím ak příznakům ochrnutí. Ve 100 g nedozrálých, tedy zcela zelených rajčatech je v závislosti na velikosti plodu přibližně 9 až 32 mg solaninu. Jelikož je však solanin na chuť velmi hořký, je nepravděpodobné, že byste větší množství nedozrálých plodů požili náhodně. Celkem vyzrálé plody již mají maximálně 0,7 mg solaninu na 100 g, což by znamenalo, že byste museli na jedno posezení zkonzumovat téměř 29 kg syrových rajčat, abyste se dostali do oblasti citelné otravy.

Je otrava nedozrálými rajčaty reálnou hrozbou?

Vzhledem k hořké chuti a poměrně nízké koncentraci solaninu v částečně zralých rajčatech je nepravděpodobné, že se náhodně otrávíte. V některých zemích se takové plody dokonce zavařují ve sladko-kyselém nálevu či připravují ve formě džemu. Tyto produkty by se měly konzumovat s mírou, protože solanin je tepelně poměrně stabilní a hořkou chuť v těchto případech maskuje cukr, ocet či různé koření. Zejména u nakládaných zelených rajčat se odhaduje, že je v nich přítomno ještě 90 procent z celkového obsahu solaninu.

Kyselo-sladká nakládaná rajčata jsou chutná, ale...

zelená rajčata Kyselo-sladká nakládaná rajčata jsou chutná, ale měli byste je konzumovat opatrně, protože obsah solaninu je v nich stále poměrně vysoký.

Na co experimentovat, když zralé jsou zdravé

Když jsou rajčata zcela zralá a typicky odrůdově vybarvená, nejen, že nejsou toxická, ale dokonce jsou velmi zdravá. Obsahují draslík, vitamín C, kyselinu listovou a patří mezi nízko kalorickou zeleninu (100 g má přibližně 17 kcal). Mimořádně zajímavý je lykopen, který dodává zralému rajčatu intenzivně červenou barvu. Patří mezi karotenoidy a je považován za lapač radikálů. Připisuje se mu snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny prostaty, cukrovky, osteoporózy a neplodnosti.

Čím intenzivnější je červený odstín rajčata,...

rajčata Čím intenzivnější je červený odstín rajčata, tím je zralejší as vyšším obsahem zdraví prospěšného lykopenu.

Není zelená jako zelená. Tato rajčata si dopřejte s chutí a bez obav z otravy

Červené, oranžové a žluté. To jsou dnes již běžné barvy rajčat, se kterými se v odrůdové skladbě setkáte. Avšak možná proto, aby byly letní zeleninové saláty ještě pestřejší, šlechtitelé přišli se speciálními zelenými odrůda. Jejich plody zůstávají iv plné zralosti krásně zelené, ale bez obsahu problémového solaninu. Za vyzkoušení stojí například velmi chutné odrůdy ‚Artisan Green Tiger‘, ‚Limeto F1‘, ‚Sungreen F1‘, ‚Green Zebra‘ či ‚Evergreen‘.

Jak poznáte, že plod zelené odrůdy rajčete...

rajče, Limetto F1 Jak poznáte, že plod zelené odrůdy rajčete je již zralý? Při mírném potáhnutí jej lehce odtrhnete. Doslova vám zůstane v ruce. Na fotografii je odrůda ‚Limeto F1‘.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA