Kompletní průvodce řezem ostružin: Získat bohatou úrodu je snadné. Stačí pár zručných zásahů nůžkami

Cernice Clanokw.jpg Zahrada

Na první pohled by se mohlo zdát, že jsou o něco méně populární než jejich příbuzné maliny. Ve skutečnosti si však i ostružiny našli mezi pěstiteli svých příznivců. Důvodů k tomu, mít je v zahradě, je hned několik.


ostružiny

Chcete-li si z ostružin připravit džem, obírejte plody v takzvané tvrdé zralosti – už jsou pěkně vybarvené, ale stále tvrdší, kyselejší, s vysokým obsahem pektinu as bílým až zelenkavým lůžkem.




Tam, kde maliny končí, ostružiny začínají. Ano, stále se mohou dozrávající plody setkat s remontantními odrůdami malin, ale jejich úroda už ostružiny v množstvích nepřekoná.

Velkou výhodou tohoto ovoce je, že dozrává postupně a tak se vám prakticky nestane, že byste jej kvůli jednorázovému velkému objemu úrody nedokázali zkonzumovat, nebo alespoň zpracovat do zásoby. Dalším plusem ostružin je o něco delší trvanlivost jako v případě malin, a jejich prozrávání na keřích je také o něco pomalejší. Jednoduše řečeno – toto ovoce vám dá dostatek času na to, abyste si ho užili i odložili na později.

Nedovolte jim, vymknout se zpod kontroly

Pro ostružiny je typické, že velmi bujně rostou. Ničím výjimečným není ani několik metrů za jednu sezónu. Dovedete si tedy představit, jak by to za pár let vypadalo, kdybyste jim nechali absolutní svobodu – hotová džungle bez úrody.

Dlouhé výhonky ostružin můžete podle potřeby k...

ostružiny, řez Dlouhé výhonky ostružin můžete podle potřeby k drátěnce vyvazovat i během vegetace.

Boční výhonky potřebujete

Než se pustíte do řezu vězte, že ostružiny rodí na dvouletém dřevě, konkrétně na bočních sekundárních výhoncích. Silný růst hlavních větví někdy tvorbu těchto rodivých výhonků potlačuje, proto je můžete během léta zkrátit. Obvykle se nechávají růst na délku 2 až 2,5m.

Řez po sezóně

Údržbu dospělého ostružinového keře můžete provést již na podzim, tedy po sklizni plodů. V případě mírné zimy lze využít i dny bez mrazu, nebo si počkejte na časné jaro a ostružiny seřízněte dříve, než začnou rašit.

  • Ostružinový keř bude po sezóně určitě velmi hustý a větve různě propletené, proto se v první řadě skloňte až k zemi a snažte se vystříhat těsně nad půdou všechny vyrozené větve. S největší pravděpodobností už budou suché a odumřelé.
  • V dalším kroku se zaměřte na výhonky, které vyrostly v této sezóně, takže v příští by byly rodivé, jenže jsou příliš slabé, tenké, neduživé. Uspokojivou úrodu by vám nepřinesly a keř jen zbytečně zahušťovali, proto je zcela odřízněte.
  • Nyní byste už měli mít poměrně dobrý přehled a přístup ke zbytku výhonků. Podívejte se tedy na silné, perspektivní, ale rostoucí nevhodným směrem (nedaly by se vyvázat k drátěnce), případně na takové, které rostou zcela mimo vyčleněný záhon, a ty také odstraňte.

Výsledek těchto tří kroků by měl být takový, že vám zůstanou silné, perspektivní větve, které narostly v této sezóně (v příští zarodí), ve vhodném počtu a schopné pohodlného vyvázání na konstrukci. Na závěr jim zkraťte boční výhonky přibližně na 20 cm, tedy na 4 až 5 zdravých pupenů. Z nich právě vyrostou sekundární boční výhonky, které v nové sezóně rozkvetou a přinesou plody.

Ostružiny patří na oporu

Ano, obvykle se pěstují na drátěnkách či rovnou u plotu s vějířovitě rozloženými hlavními větvemi. Je to praktický a přehledný způsob, při kterém velmi intuitivně pochopíte i systém řezu. Jeden trs ostružiny by měl mít v ideálním případě osm, nejvýše deset hlavních větví – pokud jich máte více, nechte jen nejkrásnější, nejsilnější. Ty si rozdělte na polovinu a vyvažte na drátěnku.

ostružiny, řez, tvarování

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA