Listy připomíná špenát, je plný vitamínů a minerálů. Můžete ho vařit, zapékat a uděláte z něj fantastické smoothie

1701190415 Mangold Clanokw.jpg Zahrada

Listy připomíná špenát, v jiné růstové verzi hrubými stopkami evokuje chřest. Mangold odolává i extrémním teplotám, ale preferuje rozpětí 15 až 18 stupňů a v chladných měsících přece jen ocení chráněné prostředí. Znali ho, pěstovali a konzumovali už starověcí Egypťané, mangold si však nyní buduje popularitu nově. V zahradě i na balkoně si jej můžete založit ideálně v březnu či dubnu, ale v zásadě až do babího léta, což je velký benefit.

Starší než cukrová řepa

Jde zřejmě o nejstarší šlechtěný taxon řepy obyčejné. Mangold vzešel z jejího divokého poddruhu označovaného jako přímořská (Beta vulgaris subsp. maritima) tisíciletí let před Kristem, předstihl červenou řepu a cukrovou i krmnou řepu. Konkrétní například využívání v Egyptě je doloženo již v období 3 500 let před naším letopočtem. Pro srovnání, zmíněná cukrová řepa v současném pojetí má necelých tři sta let.

Jeden stopky, druhý listy

Životním cyklem dvouletý mangold je specifický zakrslou tenkou bulvou. Skupině kultivarů Flavescens se lidově říká stopkový, respektive chřestový mangold. Vyznačuje se objemnými stopkami listů, zpracovávají se odděleně od samotných čepelí. Sorty z podmnožiny Cicla se nazývají také listové či špenátové. Listy jsou zelené, fialové nebo červené a především bublinkaté. Mangold se vysévá do hloubky kolem 3 cm a vzchází po 10 – 14 dnech. Doporučený spon chřestového je 50×30 cm, špenátového 30×20 cm. U výživné půdy s vyšším obsahem dusíku lze sklízet již dva měsíce od založení. Není náchylný na nemoci a škůdce, při přemokření mu zahnívá oddenek. Vhodnými sousedy jsou mrkev, zelí a ředkvička. Pozdní výsev se cíleně provádí na stanoviště po luštěninách.

Zdravý obal na zapékání

Mangold má v gastronomii mnohostranné využití se společným jmenovatelem v podobě lahodné chuti a širokého spektra prospěšných látek. Je cennou zásobárnou vitamínů A, B, C, E i K, ale také hořčíku, selenu či železa, cholinu, luteinu, komplexních sacharidů a omega mastných kyselin. Čerstvé listy jsou relativně tuhé. Použití v syrovém stavu do zeleninových salátů je tedy diskutabilní. Na druhé straně se díky tomu podsouvá možnost využít této vlastnosti, naplnit listy různými hlavními ingrediencemi a následně zapéct. Při dušení jako nejčastějším typu tepelného zpracování se uspokojivě podvolí, platí to i pro vaření. Přímočará chuť dobře harmonizuje s ořechy a sušenými bobulovinami.

Svěží zelená barva smoothie

Samostatnou modalitou uplatnění v kuchyni je příprava smoothies. Mangold harmonizuje s mnoha druhy ovoce a bonusem je svěží zelená barva, kterou dodá výsledku. Vyzkoušet můžete hutný a zdravý nápoj se zázvorem (kousek ve velikosti článku prstu) a granátovým jablkem (obsah jednoho kusu). Fantazii se nekladou meze a přísady není třeba brát jako dogma. Eventuálně však kromě zmíněného základu včetně plné dlaně mangoldových listů přidejte dvě hrsti rukoly, půl salátové okurky, hrušku, banán a dvě avokáda jako zahušťující prvek. Během mixování postupně dolévejte vodu pro dosažení preferované konzistence. Dolaďte citrónem a rozmarýnem.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA