Nejen k šunce a klobásám: Zařaďte ho pravidelně do jídelníčku, ochráníte tělo před všemi plegy. Vypěstujete jej snadno v každé zahradě

Chren Clanokw.jpg Zahrada

Pro někoho zelenina, pro mnohé jen otravný plevel. Země původu této rostliny není jednoznačně určena, ale to ani není podstatné. Důležité je, že křen je skutečný poklad pro naše zdraví. Přitom si jeho účinky často ani neuvědomujeme a přehlížíme ho na loukách či u potoků jako obyčejnou nezajímavou rostlinu. V zahradách ho mnozí považují za plevel.

Co potřebuje

Křen není žádná cintlavka, najdeme jej růst na různých místech ve volné přírodě, například na okrajích luk nebo u potoků nebo vodních ploch. Když roste na slunci, obsahuje více účinných látek, než když roste ve stínu. Rozhodně potřebuje spíše vlhkou než suchou půdu. Z rostliny se využívá její dlouhý kořen, který má typické pálivé aroma a chuť, ale až po rozříznutí. Kořen se využívá nastrouhaný nebo nakrájený do čerstvých salátů, polévek nebo jako příloha k těžším jídlům, zejména z masa a uzenin, protože usnadňuje jejich trávení a působí antibakteriálně.

Čistí krev, zlepšuje imunitu

Křen je přírodní čistička krve, která má mnoho dalších pozitivních účinků na zdraví. Dá se říci, že funguje jako prevence všech chorob, protože má antibakteriální i antivirotické účinky – to se týká syrového křenu. Vyhání z těla záněty, posiluje imunitu, usnadňuje trávení, zlepšuje činnost jater a je velkou pomocí při léčbě onemocnění dýchacích cest i při zmírňování různých bolestí. Křen obsahuje spoustu vody a mega dávky vitamínů a minerálů.

Pečuje io srdce

Křen je bohatým zdrojem draslíku, což z něj činí skvělého ochránce srdce. Zároveň upravuje krevní tlak a snižuje roziko srdečně-cévních chorob. Pro trávení je křen velkým pomocníkem, neboť usnadňuje trávení těžkých jídel a chrání střeva před patogeny i infekcemi. Díky antibakteriálním účinkům je i ochráncem močových a dýchacích cest. Do výpočtu pozitivních vlastností křenu nepochybně patří i ochrana zdraví kůže, mentální i fyzické výkonnosti.

Jak jej skladovat

Pokud se vám nechce křen pěstovat, lze jej také koupit. Vybíráme zdravé a svěží kořeny bez známek plísní a vysychání. Křen neskladujeme příliš dlouho, aby nezačal klíčit. Pokud ho chceme uchovat déle, dá se konzervovat ve slaném octovém nálevu. Skladujeme jej čerstvý a nepoškozený nejvýše týden. Zpracovaný křen vydrží i několik týdnů, ale ztrácí svou sílu, typickou štiplavou a ostrou chuť i část léčivých účinků. Když už křen hnědne, je třeba ho vyhodit. Pro mražení není vhodný.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA