Objevte zapomenutou rostlinu: Vůní a chutí připomíná mátu, její listy se používaly jako záložka do bible. Prospívá trávení, játrům a pomáhá při zlaté žíle

Marolist Clanokw.jpg Zahrada

Tato otužilá trvalka má květiny uspořádané v malých úborech, oválné šedozelené listy a kvete koncem léta. Listy jsou typické nejen svým vzhledem, ale zejména tím, že mají citrónovo-mátovou vůni. Používají se při vaření i jako součást voňavých směsí potpourri. Listy se používají čerstvé nebo i sušené, sklízíme je na jaře av létě. Rostlina se rozmnožuje dělením.

Dopis má také v názvu

Marolist větší je rostlina s nezaměnitelnými listy, které jsou výrazné svým vzhledem, vůní i chutí. Marolist byl kdysi známou rostlinou, ale postupně upadl v zapomnění. Kromě svého botanického názvu je znám také pod jinými pojmenováními: balzamita, balzámový list, list panenky Marie nebo i Mariin list. V německy mluvících zemích znají marolist jako Marien blatt a v angličtině pod názvem costmary. V severní Americe se používá také pojmenování Bible leaf, které odkazuje na to, že listy této rostliny se používaly jako záložka do bible.

Voňavá ženská rostlina

Jeden ze starých názvů marolistu je ženská máta a jasně tak odkazuje na chuť, vůni i část léčebného využití rostliny. Marolist se totiž používal k usnadnění porodu. Marolist výrazně voní, jeho chuť i aroma připomínají mátu, žvýkačku či peprmintovou zubní pastu. Používat se může nejen jako pomocník při porodu, ale také jako výborný a účinný prostředek na podporu trávení a úpravu činnosti jater. Listy přidané do horké koupele pomohou zmírnit příznaky nachlazení.

Jak ho pěstovat a sklízet

Marolist můžeme pěstovat ve větších nádobách s kvalitním výživným substrátem. Rostlina se rozmnožuje řízky, přičemž ji rozmnožujeme buď na jaře nebo na podzim. Marolist je mrazuvzdorná rostlina, potřebuje slunečné místo a dobře propustnou půdu. Po odkvětu je třeba rostlinu seříznout, abychom podpořili tvorbu nových zdravých listů s léčivými účinky. V chladnějších podmínkách rostlina nevytváří semena.

Využijte ji iv kuchyni

Díky své příjemné chuti i vůni je marolist výborný pro použití při vaření. Čerstvé listy se mohou přidávat do salátů, tepelně upravené jsou vhodné do polévek, omáček, v kombinaci s jinou zeleninou v různých zapékaných pokrmech, v nádivkách i jako příloha. Mohou se podávat k masu, bramborám nebo ik jídlům z luštěnin. Marolist usnadňuje trávení, podporuje činnost žlučníku, zklidňuje podrážděný žaludek, křeče i průjem. Má antibakteriální účinky a je výborný pro očistu střev. Příznivě působí také na zdraví cév, listy jsou účinné při hojení ran a přinášejí úlevu při bodnutí hmyzem i při problémech se zlatou žilou.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA