Pěstuje se lehce, nemoci a škůdci ho nenapadají. Stačí jedna rostlina a máte bohatou úrodu, která vám dá potřebné vitamíny a minerály

Novozelandsky Spenat Clanokw.jpg Zahrada

Pokud si chcete zajistit čerstvou úrodu listové zeleniny mezi jarní a podzimní úrodou špenátu, zkuste novozélandský špenát. Úrodu vám dá v létě mezi dvěma sklizněmi špenátu. Novozélandský špenát je jednoletá rostlina, kterou vyséváme k předpěstování v březnu a dubnu. Na záhon pak sazenice vysazujeme až po třech zamrzlých.

Potřebuje prostor a teplo

Novozélandský špenát (čtyřboček rozložitý) dorůstá až do výšky jeden metr a pokryje dost velkou plochu, proto je mu na zahradě třeba vyčlenit dostatek prostoru. Vysazujeme ho na spon alespoň 70 nebo 80 centimetrů. Tento špenát potřebuje vzhledem ke svému původu hodně vlhkosti a tepla, čehož se v našich zahradách ne vždy daří dosáhnout. Proto mu jeho přírodní podmínky simulujeme přikrytím fólií nebo netkanou textilií, případně jej pěstujeme ve skleníku. Když zajistíte i to, aby se k rostlině nedostalo světlo, vypěstujete křehkou chutnou zeleninu.

Ještě něco o pěstování

Novozélandský špenát snáší vysoké až tropické teploty a sucho, ale ne mráz. Nejvíce mu vyhovují středně úrodné půdy, které zadržují vlhkost. Záhon je třeba odplevelovat, dospělé rostliny později plevel vytlačí. Nemoci a škůdci tuto zeleninu nenapadají. Rostliny jsou plazivé, mají trojúhelníkovité listy dlouhé asi pět centimetrů.

Sejeme teď, sbíráme v létě

Listy a růstové vrcholy se začínají sbírat asi šest až sedm týdnů po setí. Častější sklizní podpoříte růst mladých výhonků na následující tři až čtyři měsíce. Takto můžete mít čerstvou zeleninu až do prvních mrazů, přičemž vám postačí několik rostlin. Jedna rostlina poskytne za sezónu úrodu přibližně 5 kilogramů listů. Listy můžete také mrazit. Semena novozélandského špenátu klíčí těžko, proto jim pomůžeme namáčením ve vodě na 24 hodin před setím. Novozélandský špenát se na záhonu neráčí se salátem a červenou řepou.

Zásobárna vitamínů

Listy novozélandského špenátu mají vysoký obsah vody a jsou bohaté také na vitamíny, minerály, bílkoviny, kyselinu šťavelovou a jiné užitečné látky. Novozélandský špenát připravujeme podobně jako jeho jmenovce špenát. Můžeme jej přidávat do čerstvých salátů, podávat jako přílohu nebo z něj udělat chutné zeleninové hlavní jídlo. Výborný je v polévkách a omeletách. Na rozdíl od špenátu nezhořkne ani tehdy, když už nasadí květiny.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA