Plevel, což je ve skutečnosti atraktivní plodinou: Superpotravina vhodná pro alergiky vyhovuje i lidem, kteří nemohou lepek nebo jsou na dietě

Sachor Clanokw.jpg Zahrada

Věrohodnou a ještě nutričně hodnotnou připomínku chuti ořechů si mohou dopřát i alergici. Vděčíme za to šachoru jedlému, který má pověst invazivní plevele, zároveň je však atraktivní plodinou. Využívanou kulturní rostlinou byl již ve starověkém Egyptě. Do Evropy se šachor jedlý dostal přibližně v 8. století přes Španělsko. Mezitím nadivoko uplatňuje své teritoriální ambice i severněji, naši zimu však venku sotva přežije.

Nakládání do medu i vaření v pivu

Hlízy této tzv. superpotraviny lze požívat nezpracované, ale i sušené, mleté, pečené nebo vytěžené do tekuté podoby na jakési mléko. Samotné jsou zdravým snackem, doplní ovesné kaše či müsli. Originálními možnostmi jsou nakládání do medu a především vaření v pivu. Jednoletá bylina sice dostala přezdívku tygří ořech, případně ořechová tráva nebo zemní mandle, ale její konzumovaná část ve skutečnosti má s ořechy pramálo společné – kromě příjemně nasládlé, mírně zemité a mandle či lískové oříšky evokující chuti. Právě v tom spočívá hlavní benefit šachora jedlého (Cyperus esculentus) a skvělá zpráva pro alergiky v souvislosti s ním. Navíc, na své si přijdou i osoby s intolerancí na lepek, respektive lidé na dietě, kteří mají k dispozici tuto kaloricky únosnou náhradu sladidla. Sto gramů obsahuje 40 g sacharidů, 25 g tuku i vlákniny (což je trojnásobek oproti celozrnným produktům), 8 g bílkovin a zajímavý podíl železa, zinku, hořčíku a draslíku, vitamínů B a E a antioxidantů.

Dozrává po měsících

V záhonu si na tohoto dobyvatele je třeba dát pozor a průběžně přísně krotit jeho rozpínavost. Preventivně zřiďte obklopující bariéru. Pěstování šachora jedlého v nádobě v interiéru je vhodnější a spolehlivější i vzhledem k jeho značné zimomřivosti. Není radno zapomínat, že pochází z Afriky. Odpovídající vyznává slunečná stanoviště. Snese i stinnější místa, negativně se to však odrazí na počtu hlíz, o které se při pěstování primárně jedná. Vitální rostlina je vyprodukuje plus-minus padesát, do zralosti se dostanou za tři až čtyři měsíce. Nevysbíraná v našich klimatických podmínkách na jaře téměř určitě nevzejde. Uchovávají se v chráněném prostředí. Klíčivost potěšující přetrvává několik let. Tygří ořech si můžete předpěstovat uvnitř ve vydatně vlhčeném zázemí při teplotě nad 20 °C.

Revitalizující složka kosmetiky

Substrát pro šachor jedlý má být kyprý, alespoň trochu písčitý a dobře regulující vlhkost: vysušení ani podmáčení nejsou žádoucím stavem. Frekvenci zálivky zvyšte v srpnu a září. Hlízy se vysazují po 24hodinovém namočení, a to do hloubky pět centimetrů u spony 30 × 30 cm. V exteriéru nejdříve po třech zamrzlých v polovině května. Do objemnějšího květináče poměstíte i tři kusy. Pravidelné hnojení není nutné. Stačí před výsadbou obohatit půdu jedním litrem tekutého kompostu na metr čtvereční. Průvodní předností je pěkný vzhled počínaje filigránskými stonky, které vyrůstají do půl metru, a nekonče žlutými květy. Mimochodem, tygří ořech má potenciál ve formě biopaliva a využívá se jako revitalizující složka kosmetických přípravků i rybářská návnada.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA