Připomíná mrkev, ale je ještě lepší: Pomáhá upravit tlak, trávení, posílit imunitu, kosti, mozek a ještě zhubnout

Cierny Koren Clanokw.jpg Zahrada

Odolná vytrvalá rostlina a výborná kořenová zelenina s botanickým názvem hadomor španělsky je známa spíše pod hovorovým názvem černý kořen. Dosahuje výšky asi 90 centimetrů. Využívá se zejména kořen této rostliny, ale dají se využít i její listy a květiny. Kořen vzhledem připomíná mrkev, ale je černý a má bílou dužinu. Chutný je kořen, listy a také mladé květní poupata a stopky.

Jak ho vysévat a pěstovat

Požadavky této zeleniny na půdu, klima a hnojení jsou stejné jako u mrkve. Černý kořen potřebuje hlubokou úrodnou lehkou půdu s nízkým obsahem dusíku. Tuto zeleninu můžeme vysévat buď v únoru, případně březnu s následnou podzimní úrodou nebo v srpnu s úrodou na jaře. Černý kořen výborně snáší mrazy. Vyséváme jej asi do hloubky dva centimetry na slunné nebo polostinné místo. Řádky jsou vzdáleny na 20 centimetrů, jednotí se na 10 centimetrů. Nemoci a škůdci napadají černý kořen jen zřídka.

Sklízíme a uskladňujeme

Černý kořen můžete nechat přes zimu v půdě nebo jej vyjmout a uskladnit v bedýnkách na chladném místě. Kořeny pro přímou konzumaci začínáme vybírat na podzim a pokračujeme až do jara. K vypěstování mladých listů a výhonků se rostliny na začátku jara přikrývají vrstvou slámy silnou asi 13 centimetrů nebo listím. Mladé vybělené listy se přes tuto vrstvu protlačí a seříznou při výšce 10 centimetrů. K vypěstování květních poupat se několik kořenů nechá přes zimu v půdě bez přikrytí. Následující jaro budou kvést. Sklízejí se neotevřené poupata se stopkou dlouhou asi 8 centimetrů.

Zdraví velmi prospěšný

Černý kořen obsahuje důležité vitamíny a minerály, vlákninu a další prospěšné látky. Podporuje trávení a díky obsahu inulinu příznivě ovlivňuje zdravé osídlení střeva. Inulin je prebiotická vláknina podporující imunitu, vstřebávání živin a redukci rakovinotvorných škodlivin. Kromě toho černý kořen podporuje zdraví srdce, cév a pomáhá upravovat krevní tlak. Pečuje io zdraví kostí a mozku, zmírňuje premenstruační syndrom a udržuje krásné a zdravé vlasy. Černý kořen lze jíst syrový nebo i tepelně upravený. Hodí se do salátů, polévek, jako příloha a uděláte z něj i výbornou pomazánku.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA