Zkušený letní obyvatel by si měl rostliny na stanovišti vždy prohlédnout, aby se v případě výskytu různých problémů (choroby, nedostatek živin, škůdci) dokázal s nimi co nejrychleji vypořádat.
Pokud si všimnete, že kůra jabloně získává černé skvrny a začínají se objevovat praskliny, neměli byste váhat.
Anastasia Kovrizhnykh, expertka s online publikací BelNovosti, vědecká agronomka a krajinná designérka, se domnívá, že mluvíme o černé rakovině. Choroba je houbového původu, takže strom může během pár let uhynout.
Jak zachránit jabloň?
Nejprve si strom pečlivě prohlédněte. Všechna poškozená místa musí být okamžitě odstraněna. V tomto případě je třeba spálit kousky kůry a větví.
Poté se místa ošetří vysoušecím olejem.
Poté se ovocný strom ošetří síranem měďnatým v koncentraci tři procenta. Ale to není všechno. Po všech těchto postupech musíte počkat, až fáze květu úplně skončí. Jakmile to přijde, použije se směs Bordeaux. Koncentrace je jedno procento.