Prospívá zdraví, zlepšuje trávení, léčí akné, uleví při bodnutí hmyzem, čistí usazeniny i vodní kámen, dezinfikuje

Jablka Jesen Zber Clanokw.jpg Zahrada

Jablečný ocet je vynikající přírodní produkt, který si umíte s minimálním úsilím připravit v pohodlí domova. Je plný živin a má široké spektrum využití v kuchyni i celkově v domácnosti.

Pokud si ceníte kvality domácích produktů, v tomto článku vám poradím, jak si můžete vynikající jablečný ocet připravit sami. Výsledek bude stoprocentní. Můžete mi věřit, protože přesně takhle ho děláme iu nás doma. Stačí, když důsledně dodržíte postup a hygienu přípravy.

Proč se domácí jablečný ocet vyplatí?

  • Na jeho přípravu můžete spotřebovat spadaná jablka, takzvané padavky, které se nehodí k zimnímu uskladnění, nebo takové plody, které se vám již ve sklepě začaly postupně scvrkávat a měknout. Samozřejmě, nesmí být nahnilé. Takové patří jedině do kompostu.
  • Výroba jablečného octa je tak jednoduchá, že kupovat průmyslově vyráběné produkty s různými přídatnými látkami se vám nevyplatí. Ušetříte pár eur, ale hlavně získáte opravdu 100% přírodní produkt připravený jen z jablek a vody.

jablka, podzim, sklizeň

Co budete potřebovat?

1 kg jablek • 2 litry převařené a vychladlé vody • 4-litrová zavařeninová sklenice • gázu nebo fáč • gumičky • dřevěnou vařečku (ideálně zcela novou)

Přípravu jablečného octa lze rozdělit do čtyř fází

1. Příprava surovin a založení

Jablka si umyjete a nahrubo je nastrouháte (i se slupkou). Dáte do zavařeninové sklenice a zalijete připravenou vodou. Promícháte a vršek sklenice překryjete gázou nebo více vrstvami fáče a přichytíte gumičkou. Takto necháte sklenici s jablky stát na kuchyňské lince dva týdny (nesmí na něj přímo svítit slunce).

2. Dvoutýdenní fermentace

Do kalendáře si poznamenejte den založení octa a zároveň i den, kdy bude ukončena fermentace (o dva týdny). Během toho období směs jablek každý den ráno i večer důkladně promíchejte čistou dřevěnou vařečkou a opět překryjte gázou. Pohár stále nechte stát na kuchyňské lince. Už druhý, nejvíc třetí den po založení uvidíte, jak jablka začínají stoupat vzhůru. Promícháním tento stav na jistou dobu přerušíte, co je v pořádku. Stejně tak pěna, která se bude tvořit na vrchu směsi.

3. Scezení a další kvašení

Po dvou týdnech od založení octa směs přeceďte přes hustší sítko nebo gázu. Sklenici omyjte a získanou šťávu do něj vlijte zpět. Opět vršek sklenice překryjte gázou nebo více vrstvami fáče a přichyťte gumičkou. Takto ho nechte stát na kuchyňské lince další tři týdny, ale tentokrát už bez míchání.

4. Slití do lahví

Po uplynutí tří týdnů od scezení z jablek bude jablečný ocet akorát vykvašený. Veškerý kal se usadí na dně sklenice, takže při přelévání do čistých lahví s ním zacházejte opatrně, abyste usazeniny zbytečně neporušili. Přelévejte přes husté sítko i gázu. Získáte krásně žlutý, čirý ocet s jemnou octovou vůní as příjemnou chutí jablek. Skladujte jej v chladničce.

K čemu ho využijete a kde bude prospěšný?

  • Jablečný ocet, který během přípravy není tepelně upraven a použijete na něj jablka, o kterých víte, že nebyla chemicky ošetřena, v sobě zachovává živé probiotické kultury a zároveň je antiseptický (ničící choroboplodné zárodky).
  • Využívá se jako konzervant. Pomáhá ničit patogeny, včetně některých kmenů bakterií, jako je Escherichia coli.
  • Je využíván k léčbě plísní nehtů, vší, bradavic a ušních infekcí.
  • Obklad s jablečným octem zmírní otok po štípnutí hmyzem.
  • Pomáhá také při léčbě akné.
  • Některé odborné studie doporučují vypít před jídlem s vyšším obsahem sacharidů 250 ml vody s jednou čajovou lžičkou jablečného octa. Zpomalí totiž rychlost vyprazdňování žaludku a tím zabrání větším výkyvům hladiny cukru v krvi.
  • Jablečný ocet detoxikuje, zklidňuje zánětlivé procesy v trávicí soustavě, odstraňuje nadýmání.
  • Po ruce byste ho měli mít v dílně pro rychlou dezinfekci ran.
  • Klidně jím můžete v kuchyni nahradit chutí i vůní mnohem agresivnější klasický kvasný ocet.
  • Tak, jako jiné octy, i jablečný využijete při čištění v domácnosti. Efektivně rozpouští vodní kámen, usazeniny po mýdle a leští okna. Díky přírodnímu složení získáte ekologicky šetrnou alternativu k agresivním čisticím prostředkům.

jablečný ocet, domácnost, čištění, ekopřípravky, ekodomácnost, ekologické čistící prostředky

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA