Pro někoho řepa, pro jiného řepa, botanicky červená řepa salátová je příbuzná s mangoldem, s krmnou i cukrovou řepou.
Protože řepa nesnáší přímé hnojení chlévským hnojem, nejlepší je pěstovat ji jako následnou plodinu po druzích s krátkou vegetací nebo ve druhé trati.
Hlavní konzumní částí je kořenová bulva, ale dnes už mnozí zahrádkáři vědí, že chutné jsou i mladé listy.
Je jednou z nejvýživnějších podzimních zelenin
Typické červenofialové zbarvení bulev určuje vysoký obsah rostlinných barviv antokyanů. Jedná se o stejné látky, jako naleznete v borůvkách, v ostružinách, v aronii a v dalších tmavých plodech ať už ovoce nebo zeleniny. Tato přírodní barviva jsou známá tím, že:
- podporují hojení ran a zlepšují stav poškozené tkáně.
- Příznivě ovlivňují srdce a cévy – ochraňují je před poškozením, které může způsobit vysoký cholesterol.
- Hrají důležitou roli při odbourávání tuků a jsou nápomocné při vředové chorobě žaludku.
- Podporují funkci mozku a jsou prospěšné pro zrak.
Kromě již zmíněných antokyánů vám červená řepa zaručí i poměrně bohatý příděl:
- pektinů a organických kyselin, hlavně jablečné, vinné a citrónové,
- rozpustné vlákniny, která snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi,
- nerozpustné vlákniny, která podporuje dobré fungování trávení,
- betainu, dnes označovaného za velmi důležitý doplněk stravy.
červená řepa
Červená řepa působí proti kornatění tepen, podporuje činnost jater. Obecně má pozitivní vliv na krvetvorbu, prospívá při léčbě hypertenze, arteriosklerózy a jiných onemocnění srdce a krevního oběhu.