V březnu a dubnu vyséváme semena ředkvičky do společného řádku s mrkví, cibulí, petrželkou nebo pastinákem. Ředkvičky klíčí rychle a vyznačí zeleninové řádky již za pár dní. Za čtyři nebo šest týdnů ředkvičky vybíráme, aby uvolnily místo na jinou zeleninu. Z ředkviček a ředkví obvykle zpracováváme jen bulvy. Rostliny však lze zpracovat téměř beze zbytku. Budete překvapeni, jak různě je můžete využít.
Nepřetržitá úroda
Ředkvičky vyséváme na vzdálenost asi centimetr a půl, přičemž řádky by měly být od sebe vzdáleny kolem 10 centimetrů. Před výsevem brázdu dobře polijte a vodu nechte vsáknout. Urychlíte tak klíčení a podpoříte růst. Abyste si zajistili nepřetržitou úrodu této rychle rostoucí zeleniny, vysévejte menší množství přibližně ve dvoutýdenních intervalech. Vyberte ředkvičky nejpozději 8 až 10 týdnů po vysetí, neboť později ztratí křehkost i lahodnou chuť.
Potřebují stín
V létě vysévejte ředkvičky na stinné místo zeleninové zahrady. Můžete využít také prostor mezi řádky fazolí nebo rajčat. Vyšší rostliny svými listy poskytnou ředkvičkám v létě dostatek stínu a ochrání je před slunečním úpalem. Pokud je v době klíčení sucho, zalévejte jednou týdně. Použijte asi 9 litrů vody na každý metr řádku. Pozor na nadměrné zalévání, kterým byste podpořili intenzivní růst listů na úkor bulev.
Všechno se při vaření hodí
U ředkvičky a ředkve jsme zvyklí konzumovat bulvy a listy vyhodit. Ale i ty se dají využít. Listy nezahazujte, jemné mladé lístky můžete přidat do letních salátů spolu s mladými lístky tuřínu nebo zelí sítinového. Kromě pikantní chuti jsou listy bohaté na minerály a vitamíny. Ani starší listy ředkviček není třeba vyhazovat, lze je přidat do polévek. Pokud rostliny vyženou do květu, lze do letních salátů využít i jejich nezralé měkké plody.
Vyberte si správně
- Salátové ředkvičky: Malé ředkvičky, které mají válcovitou, vřetenovitou nebo kulatou bulvu. Může být bílá, červená nebo červeno-bílá. Nejvíce se používají na jaře a v létě.
- Zimní ředkev: Má kulaté nebo vřetenovité bulvy s bílou, černou nebo červenou slupkou. Pěstuje se zejména pro zimní použití.
- Orientální ředkev: Obvykle s dlouhými vřetenovitými bulvami s bílou slupkou. Dostupné jsou také bílé odrůdy s kulatou bulvou.
- Červenodužinová ředkev: Velká ředkev s kulatou bulvou. Je se syrová i vařená. Pěstuje se pro podzimní i zimní použití.