Pokud máte rádi neobvyklé a exotické mazlíčky, zkuste si pořídit hada!
Přestože tito plazi mají tendenci produkovat méně nečistot a hluku, vyžadují také jiné podmínky, uvádí ADVICE.NEWS.
Zde jsou některá fakta o domácím hadovi.
Postarejte se o vytápění
Hadi jsou chladnokrevní, takže se budete muset postarat o udržení vhodné teploty ve výběhu.
Používejte topná zařízení, jako jsou topná tělesa pod nádrží nebo žárovky.
Jedna strana by měla být teplá (asi 29-32 stupňů) a druhá strana by měla být chladnější (asi 24-36 stupňů).
K udržení teploty použijte termostat.
Sledujte substrát a vlhkost
Pro podlahu výběhu zvolte vhodný substrát, jako je osiková podestýlka, cypřišový mulč nebo skořápky kokosových ořechů.
Substrát pomáhá udržovat vlhkost, jejíž požadavky se liší podle druhu hada.
Prozkoumejte potřebu vlhkosti vašeho hada a použijte vlhkoměr k jejímu sledování.
Postavte přístřešky
Hadi se rádi schovávají, proto zajistěte ve výběhu alespoň dva úkryty – jeden na teplé straně a druhý na chladné straně.
Jako úkryty poslouží jeskyně nebo duté klády.
Práce na přírodním prostředí
Mnoho hadů miluje šplhání, takže do výběhu přidejte větve nebo umělé rostliny, které jim poskytnou příležitosti pro cvičení a průzkum.
Tím také vytvoříte přirozenější prostředí pro vašeho hada.
Nezapomeňte misku s vodou
Poskytněte svému hadovi čistou, mělkou misku s vodou, ze které bude pít. Udržujte vodu čerstvou a pravidelně ji vyměňujte.
Miska by měla být dostatečně velká, aby had v případě potřeby uhasil žízeň.
Jak se krmit
Prozkoumejte stravu svého hada, protože se liší mezi druhy. Většina domácích hadů žere myši nebo krysy.
Krmte kořist vhodnou pro velikost a věk vašeho hada.
Kořist by měla být před nabídnutím hadovi rozmražena a zahřátá na pokojovou teplotu.
Naučte se zacházet
Ne všichni hadi mají rádi, když se s nimi manipuluje, a někteří se mohou stresovat, pokud se s nimi manipuluje příliš často.
Při manipulaci s hadem dávejte pozor, abyste to neudělali hned po sežrání.
Manipulaci zavádějte postupně a sledujte chování hada, zda nevykazuje známky nepohodlí.