Zralý a sladký meloun snadno nahradí oběd nebo poslouží jako sytá a zdravá svačina, pokud není zelený.
Bez zkušeností není výběr melounů na trhu nebo v obchodě nejsnazší úkol. A to, že se léto chýlí ke konci, ještě není důvod brát všechno, co vám přijde pod ruku.
Prozradíme vám, na co si dát při výběru melounu pozor, protože lidé často dávají pozor na špatné věci.
Nejjednodušší rada je kupovat zeleninu a ovoce vždy u stejného prodejce. V tomto případě je riziko podvodu minimální. Ale musíte zkusit najít svědomitého prodejce.
Tip #1: Praskliny a poškození
Mnoho lidí spoléhá na to, že stačí vyříznout důlek, prasklinu nebo naříznout a meloun je k jídlu. Ať je to jakkoli. Všechna taková poškození slouží jako brána pro nebezpečné bakterie, které mohou vést k otravě jídlem.
Tip č. 2: zkontrolujte zralost
Především je to rovnoměrná a sytá barva. Meloun by měl být žlutý (ne zelený) a bez skvrn (zejména hnědých).
Zadruhé je potřeba ovoce zkontrolovat na pružnost – při stlačení by meloun měl lehce pružit a ne být tvrdý, tzn. promáčkliny by měly být vyrovnány.
Pak můžete zaklepat – zralé ovoce vydává tupý zvuk.
Tip č. 3: Kde je culík?
Je lepší, aby meloun měl ocas a byl zcela suchý.
Poté můžete k melounu přičichnout. Zralé ovoce by mělo mít trvalé aroma.
Pokud není cítit vůbec žádný zápach nebo je sotva cítit, pak je meloun s největší pravděpodobností zelený a není sladký. Silný zápach může naznačovat, že meloun je přezrálý.