Chcete-li zachovat normální stav, musíte se vzdát nezdravého jídla a špatných návyků. Kromě toho je důležité pamatovat na vyváženou stravu.
Co přesně byste ale měli zařadit do svého jídelníčku, aby vaše srdce a cévy zůstaly zdravé? Podrobněji o tom hovořila Ekaterina Golovková, píše kp.ru.
Specialista poznamenal, že se musíte vzdát mastných, slaných a smažených jídel. Nadbytek škodlivých složek se bude hromadit ve stěnách tepen, což může v konečném důsledku vést k infarktu nebo mrtvici.
Denně byste měli sníst pět porcí zeleniny a ovoce, abyste získali potřebnou vlákninu, která odstraní veškerý přebytečný tuk.
Do jídelníčku musíte zařadit i tučné ryby, abyste zabránili ateroskleróze.
Za den můžete sníst až 40 gramů ořechů. Do salátů je přípustné přidat až 2 polévkové lžíce rostlinného oleje (olivový, slunečnicový, lněný nebo řepkový).
Tělu prospěje celozrnný chléb, fazole a libové maso.
Golovková poznamenala, že je třeba věnovat pozornost bobulím, které jsou považovány za dobrý antioxidant. Může to být rybíz, angrešt, maliny nebo rakytník. Ale neměli byste to přehánět, stačí půl sklenice bobulí denně.