Chladnička je hlavním domácím spotřebičem moderní kuchyně, bez kterého si skladování potravin nelze ani představit. Chlazení však není univerzální metodou pro zachování čerstvosti.
Některá jídla nemusí být vůbec studená a ve skutečnosti jim chlazení obzvlášť škodí. Některé ztrácejí konzistenci, jiné chuť a vůni. Proto má smysl používat lednici vědomě.
Jídlo není do lednice
Jako rychlý průvodce uvádíme osm nejběžnějších kategorií potravin, které se nedoporučují pro chlazení.
1. Ořechy a lískové ořechy
Jsou zdravou a chutnou svačinkou, ale chladem ztrácejí chuť a mohou také zachytit vůni jiných potravin uložených poblíž na polici.
2. Pečení
Pokojová teplota je ideální pro různé druhy pečiva. Když pečené zboží umístíte do chladničky, zhoustne a zvlhne a jeho chuť je zničena zápachem z chladničky.
3. Citrusové plody
Ani pomeranče, ani grapefruity, ani citrony, ani limetky nevyžadují chlazení. Pokud stojí v chladu, změknou a ztratí chuť.
4. Okurky
Po vychladnutí tato zelenina nadměrně vodnatí a chutná nepříjemně. Pokud jsou okurky skladovány v regálech, kde je nižší teplota, mohou dokonce zmrznout.
5. Arašídové máslo
Chlad ztvrdne ořechový krém a znesnadňuje mazání na chleba. Nemluvě o tom, že ztratí hodně ze svého okraje: pasta se začne podobat spíše čokoládě než smetaně.
6. Cibule rodina a česnek
Česnek, červená cibule a fialová cibule také v lednici změknou a jejich dominantní štiplavá chuť časem vyprchá.
7. Zlato
Med po vložení do lednice krystalizuje. Naštěstí se tím samotný produkt nezkazí, stačí nádobu s medem na chvíli vložit do převařené vody a vrátí se do původního stavu.
8. Bazalka
Listy bazalky v lednici zčernají a jejich jemné aroma vybledne. Místo toho pohltí kytici pachů z potravin v chladničce.