Pravidla, která vám pomohou snížit hladinu cukru v krvi

1515595128 Shutterstock 152400632.jpg Užitečné rady

Diabetes a prediabetes jsou nebezpečné stavy, které ohrožují problémy se srdcem, zrakem, zhoršení funkce ledvin, nervového systému a dokonce i rozvoj onkologických onemocnění.

A jídlo je mocný nástroj pro kontrolu hladiny cukru nebo glukózy v krvi.

Lékaři vyjmenovali příznaky nízké hladiny cukru v krvi

Zdravá rozhodnutí vám mohou pomoci vyhnout se prediabetu nebo snížit vaše šance na rozvoj diabetu 2. typu, uvádí The Washington Post s odkazem na americké zdravotnické odborníky. Proto je důležité, aby se ohrožení lidé řídili doporučeními, jak zůstat zdraví a mít cukr pod kontrolou.

Vyberte si správné sacharidy

Diabetici se sacharidů bojí a snaží se je z jídelníčku úplně vyřadit. Ne všechny sacharidy jsou si však rovny, říká nutriční terapeutka Lisa Jonesová. Odbornice se s klienty s tímto onemocněním radí již řadu let.

Rafinovaná mouka, brambory a potraviny s vysokým obsahem přidaného cukru mohou podle výzkumu rychle zvýšit hladinu cukru v krvi a zvýšit riziko cukrovky.

Existuje ale zelenina, ovoce, fazole a celozrnné výrobky, které obsahují zdravé sacharidy a vlákninu, které zpomalují vzestup hladiny cukru v krvi po jídle. Nedochází k žádnému náhlému skoku, což znamená, že nedochází k žádnému stresu slinivky břišní. Tyto potraviny obsahují flavonoidy a další polyfenolické sloučeniny, které také snižují citlivost na inzulín.

Zhubnout trochu

Nadváha zvyšuje riziko vzniku cukrovky, protože tuk ve svalových buňkách ztěžuje vstřebávání cukru v krvi. Podle doktora Jonese i malý úbytek na váze dělá rozdíl. Zhubnutí pouhých 5 až 7 procent tělesné hmotnosti již snižuje riziko vzniku cukrovky, ukazují data studie.

Jezte zdravé tuky

Výživová poradkyně doporučuje nahradit nasycené tuky, jako je máslo a červené maso, nenasycenými tuky, které se nacházejí v rostlinných olejích, avokádu, ořeších a rybách.

Buďte opatrní s doplňky

Na vznik cukrovky mohou mít vliv i doplňky stravy. Řeč je o skořici, hořkém melounu, pískavici a hořčíku. Výrobci často na obalech píší, že doplňky stravy podporují zdravou hladinu cukru v krvi nebo jsou přírodním lékem na cukrovku. Podle Národního zdravotního ústavu pro to však neexistují žádné vědecké důkazy.

Dietolog Jones radí získávat tyto živiny především z potravy. Přidejte skořici například do kávy nebo ovocného salátu. A nezapomeňte se poradit se svým lékařem, než začnete užívat jakékoli doplňky výživy.

Vyhněte se diabetickým občerstvením

Přestože potraviny určené ke snížení hladiny cukru v krvi mohou pomoci, obvykle nemají příliš zdravé složky. Patří sem proteinové extrakty nebo izoláty, mnoho přísad a náhražek cukru.

Konzumace celozrnných potravin bohatých na živiny může pomoci snížit hladinu glukózy. Mohlo by to být jogurtové smoothie s ovocem, avokádem a špenátem. Ideální pro rychlé doplnění energie je také hrst ořechů, trochu jogurtu s lesním ovocem nebo mrkev s arašídovým máslem./Zdrave.to

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA