Dr. Velislav Georgiev absolvoval Lékařskou akademii v Sofii v roce 1993. Jako praktický lékař působí od roku 1995. Od roku 2003 se zaměřuje na vědu o dietetice a dietetice, klinické homeopatii a ájurvédě.
Má uznávanou lékařskou specializaci „Výživa a dietetika“, se specializací na Lékařské univerzitě – Sofia, katedře „hygieny, lékařské ekologie a výživy“.
Absolvoval dvouletý kurz pro lékaře v oboru Klinická homeopatie v Centru pro výcvik a praxi klinické homeopatie – Sofie a ekvivalentní zkoušku s diplomem z Centre d’Enseignement et de Developpement de l’Hоmeopathie – PAŘÍŽ, FRANCIE/Paříž – Francie/.
Individuální školení a kurzy Ájurvédy – ájurvédské výživy probíhají v indickém Bangalore, v Německu a Bulharsku. Uplatnění v praxi při přípravě individuálních diet ohledně doporučených potravin a dobře kompatibilních potravin Je členem správní rady Bulharské společnosti pro výživu a dietetiku.
Dr. Silvia Pascaleva, MUDr.: Zhubnout nemůžete sami
Ve své lékařské praxi uplatňuje metody celostní a funkční medicíny, připravuje individuální výživové režimy pro léčbu metabolických onemocnění, obezity, diabetu 2. typu, metabolického syndromu, hyperlipidemií, arteriální hypertenze, hyperurikémie a dny, poruch příjmu potravy. Léčebná výživa pro onemocnění trávicího traktu, jater, onkologická onemocnění, chronické selhání ledvin, onemocnění srdce a cévního systému atd.
– Pane doktore Georgieve, co je charakteristické pro inzulínovou rezistenci, čím je způsobena a jaká rizika tento zdravotní problém skrývá?
– Inzulinová rezistence je poměr mezi hodnotami krevního cukru a hladinou inzulínu v krevní plazmě. Buňky v našem těle se živí hlavně glukózou a tukem. Tuky procházejí buněčnou stěnou difúzí a glukóza vstupuje do buněk pomocí hormonu inzulínu.
Když změříme hladinu hormonu inzulínu v krevní plazmě a zjistíme, že je zvýšená, říkáme, že buňky jsou na inzulín rezistentní a tento stav definujeme jako inzulínovou rezistenci. Glukóza zůstává mimo buňky a prostřednictvím mechanismu zpětné vazby vysílá centrální nervový systém signály do slinivky břišní ke zvýšení syntézy inzulínu. Důvodem je to, že buňky již jedly a jsou „plné“ a my je stále krmíme dalším jídlem.
V klinických laboratořích je inzulinová rezistence označována jako HOMA-IR. Hodnota nad 2,5 je riziková a nad 5 je vysoce riziková pro rozvoj diabetu 2. Inzulinová rezistence predisponuje k rozvoji diabetu 2. typu nebo jde o prediabetický stav.
Moje praxe ukazuje, že všichni obézní dospělí mají v té či oné míře vyvinutou inzulínovou rezistenci. Velmi často je tento problém spojen se zvýšenými hodnotami cholesterolu a nesprávným poměrem hladiny „dobrého“ a „špatného“ cholesterolu. Tento stav se nazývá dyslipidémie a při ní dochází ke snížení hladiny „dobrého“ HDL cholesterolu a ke zvýšení hladiny „zlého“ LDL cholesterolu. Zvyšuje také riziko kardiovaskulárních příhod – infarktu či mozkové mrtvice.
Dr. Velislav Georgiev
– Jaké jsou nejtypičtější příznaky, které signalizují, že u člověka pravděpodobně dojde k takovému poškození z hlediska citlivosti buněk na inzulín?
– Vývoj inzulinové rezistence je asymptomatický, stejně jako vývoj diabetu typu 2. U diabetu však existují některé příznaky, které mohou zůstat bez povšimnutí, jako je sucho v ústech, časté močení. Nejčastěji je cukrovka zjištěna při preventivních prohlídkách se zjištěním vysokých hodnot krevního cukru.
Někdy se na ni přijde pozdě, když už najdeme komplikace – retinopatii, nefropatii, diabetickou nohu, proteinurii atd. Proto by měly být provedeny profylaktické testy, aby byla včas diagnostikována inzulinová rezistence a zahájena léčba medikamenty a snížením hmotnosti.
Znovu říkám – nesetkal jsem se s obézním dospělým, který by neměl inzulínovou rezistenci. Ve skutečnosti lze říci, že příznaky rozvoje inzulinové rezistence jsou viditelné, protože přímo souvisí s obezitou.
– Mohou některé potraviny tento stav zmírnit, nebo naopak – zhoršit?
– Inzulinovou rezistenci příznivě ovlivňuje omezení konzumace potravin s vysokou energetickou hustotou nebo jednoduše řečeno kalorických potravin. Jde o sladké potraviny a tuky, nejčastěji živočišného původu.
Vznik inzulinové rezistence přímo nesouvisí s konzumací sladkých jídel. To může být hlavní příčina, ale existují lidé, kteří mají vysoký stupeň inzulínové rezistence s výrazně sníženou konzumací sladkých jídel a chleba a hlavní konzumací masa. To znamená, že inzulínová rezistence je způsobena zvýšeným celkovým energetickým příjmem a není nutně způsobena vysokou konzumací sacharidových potravin.
Jaká je nejlepší zelenina na hubnutí
Devadesát procent lidí, kteří nemají cukrovku, ale mají vysokou hladinu inzulínové rezistence, lze vyléčit léky, redukcí hmotnosti a dietními změnami.
– Jaká základní pravidla týkající se diety je třeba dodržovat při přítomnosti inzulínové rezistence?
– Ohledně stravovacích návyků bychom měli vědět, že je důležité jíst ve stejnou dobu – v obvyklou dobu jídla, nevynechávat jídla a nevečeřet pozdě. Zvláště důležité je nejíst v noci. Musíme pít dostatek vody – 30-40 ml/na kilogram tělesné hmotnosti a také denně konzumovat ovoce a zeleninu. Toto jsou univerzální doporučení a platí pro všechny lidi, kteří chtějí snížit hodnoty již získané inzulinové rezistence.
K redukci hmotnosti dochází, když je člověk připraven změnit své stravovací návyky a dodržovat individuální dietu, dokud nedosáhne normální váhy pro své pohlaví, výšku a věk. Často se mě ptáte, jaká dieta by se měla dodržovat, abych zhubla. Univerzální dieta bohužel neexistuje, kdyby existovala, byli by všichni lidé hubení a zdraví. Příprava individuálního stravovacího režimu a jeho dodržování je hlavní metodou léčby inzulinové rezistence.