Jak poznáte pravý med? Může stát méně než 10 eur? Včelaři upozorňují na prodej padělaného medu

Med Clanokw.jpg Užitečné rady

Pravý med spotřebitelé poznají i tak, že jej ověření včelaři prodávají ve sklenicích s etiketami, na kterých jsou napsány základní informace o výrobci a produktu.

Pravý med kupující poznají i tak, že jej ověření včelaři prodávají ve sklenicích s etiketami, na kterých jsou napsány základní informace o výrobci a produktu. Informovala o tom mluvčí Slovenské zemědělské a potravinářské komory (SPPK) Jana Holéciová.

Pozor na příliš nízkou cenu

Včelaři dále uvedli, že letošní sezóna je jedna z nejtěžších za posledních 20 let. Důvodem jsou zejména výkyvy počasí, pro které vyprodukovaly včely přibližně jen čtvrtinu z celoroční produkce medu. Nejvíce chybí lesní medy. Vlhké dny a následná vedra nevytvořily dobré podmínky pro tvorbu medovicového medu. Slovenská svaz včelařů eviduje výrazný nárůst prodávaného medovicového medu, který prodejci ve velkých množstvích nabízejí zákazníkům, i když pravého medovicového medu téměř není. Včelaři vyzývají k obezřetnosti před padělateli medu, kteří nenabízejí jen nekvalitní med, ale také se finančně obohacují na úkor spotřebitelů a poctivých včelařů. Prodávají jej za velmi nízké ceny. Kilo pravého medovicového medu stojí více než 10 eur. Včelaři tvrdí, že medy prodávané výrazně pod cenu 10 eur určitě nejsou medovicové.

„Zákazníci by si proto měli dávat pozor na to, pokud jim někdo nabízí levný lesní medovicový med ve velmi tmavé barvě, protože často bývá takový produkt dobarven umělými barvivy nebo zahuštěn rýžovými sirupy. Pocházejí z východní Asie, kde se prokazatelně zdvojnásobila produkce „medu“ při stejných počtech včelstev. Pravého medovicového medu jsme v této sezóně vytočili jen zlomek. V letošním roce jde skutečně o nedostatkový produkt, není možné, aby se prodával ve velkém,“ apeluje předseda Slovenského svazu včelařů Pavel Fiľo. Zároveň nedoporučuje, aby si lidé kupovali med při cestách nebo od neznámých přes internet.

I na Slovensku se falšuje med

„Máme indicie, že i na slovenském trhu jsou výrobny, kde med mísí s přídatnými látkami a uměle zvyšují jeho objem. Bohužel Slovensko nadále nemá certifikovanou metodiku a přístrojové vybavení, díky čemuž bychom laboratorně a úředně uměli ověřit pravost každého jednoho medu na našem území. Chybí nám i legislativa na národní etiketu, která bude vyžadovat procentuální podíly medů z různých zemí,“ dodává Pavel Fiľo.

Nárůst počtu prodejců v sezóně, kdy je ho akutní nedostatek, potvrzuje, že med patří mezi nejvíce padělané potraviny. Takový problém vnímají včelaři iv případě akátového medu. Akátový med má své typické jemné aroma a chuť, která se po přidání rýžových sirupů ztratí.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA