Zabíjí potichu, způsobuje infarkt a mrtvici a problém s ním máte možná i vy. Tyto potraviny si s ním poradí nejlépe

Cholesterol Upchavanie Ciev Infarkt Clanokw.jpg Užitečné rady

Strašák, který dokáže nadělat katastrofu v lidském organismu. Jedná se o látku, která se nenápadně usazuje na stěnách tepen a cév, ucpává je. Výsledkem je často srdeční infarkt a mozková mrtvice. Existují však jídla, která si s ním umí poradit. Jak?

Lidské tělo získává cholesterol z jater a stravy. Je to přirozená součást živočišných potravin, nenachází se v těch rostlinných zdrojích jídel. Problém není, když ho máme v organismu malé množství. Časem se však hromadí v krevním oběhu a ucpává cévy. Kdekoli, v noze, ruce i na cévě u srdce. „Cholesterol v krvi se zvyšuje z různých důvodů včetně špatné stravy, genetiky, stresu, nedostatku pohybu, vysokého krevního tlaku a nekontrolované cukrovky,“ říká pro portál eatingwell.com Veronica Rouseová ze společnosti The Heart Dietitian, která se zabývá ochranou zdraví srdce.

Skvělý pomocník

Podle amerického Centra pro kontrolu a prevenci nemocí má více než 100 milionů dospělých v USA vysoké hladiny cholesterolu, což zvyšuje riziko kardiovaskulárních chorob. Celosvětově tento problém trápí přes čtyři miliardy lidí. Jedná se o nemoci, které jsou hlavní příčinou smrti na celém světě. Kromě léků jsou k dispozici i různé potraviny, které přispívají ke snižování zmiňované látky v krvi. Nejlepší volbou pro likvidaci cholesterolu je vláknina, ideální je jedna forma – rozpustná vláknina. Nachází se především v ořeších, zelenině, celozrnných obilovinách. Najdeme ji například iv některých na pohled méně zdravých potravinách, například v pukancích.

Šikovně zlepšuje trávení

Rozpustná vláknina zpomaluje trávení tím, že absorbuje vodu a mění se na gel. „Rozpustná vláknina v podstatě funguje jako houba, natahuje nadbytečný cholesterol v trávicím traktu a odstraňuje jej z těla,“ říká Danielle VenHuizenová. Kromě zmiňovaných potravin jsou dobrým zdrojem zmíněného druhu vlákniny oves, luštěniny, semena rostlin, ale například i jablka, mrkev a brambory.

Lahodí střevní mikroflóře

Díky těmto potravinám dochází k zabránění absorpce cholesterolu. Některé výzkumy ukazují, že konzumace 5 – 10 gramů vlákniny denně může snížit hladinu LDL cholesterolu, takzvaného špatného cholesterolu. V letošním roce časopis Advances in Nutrition zveřejnil, že 15 g rozpustné vlákniny denně může mít vliv na snížení celkové hladiny cholesterolu v krvi. Na rozdíl od jiných druhů vlákniny je rozpustná vláknina odolná vůči trávení v tenkém střevě, ale je fermentována bakteriemi na mastné kyseliny s krátkým řetězcem v tlustém střevě. Tento proces mění střevní mikroflóru a přispívá k účinku rozpustné vlákniny na snížení cholesterolu.

Kolik vlákniny denně potřebujeme?

Nejlepším plánem na snížení cholesterolu je, kromě konzumace jejích hlavních zdrojů, přidávat k jiným jídlům zdroje rozpustné vlákniny. Odborníci například doporučují doplňovat do jogurtu chia a lněná semínka. Na svačinu dodá tělu zmiňovaný druh látky v podobě jablek, hrušek. K večeři si dopřejme rozpustnou vlákninu luštěninami nebo celozrnnými obilovinami. Výborným trikem pro snížení cholesterolu z dlouhodobého hlediska je upřednostňování chleba z celozrnné mouky před pečivem z takzvané bílé mouky. Díky konzumaci těchto potravin zvýšíme příjem vlákniny na denní doporučenou dávku 25 – 30 gramů.

I tuky pomohou při cholesterolu

Někteří vědátoři přicházejí s novým, zajímavým trikem, který má pomáhat v boji s cholesterolem. Doporučují zařadit do stravovacího plánu jednou týdně takzvaný den bez masa. Tímto způsobem dostanou více místa v jídelníčku rostlinné zdroje potravin. Postupně můžeme zvyšovat počet „bezmasých dní“ na většinu dní z týdne. V případě, že si potrpíme více na živočišnou stravu, červené maso je vhodné nahrazovat rybacinou. Cholesterol dokáží snižovat i zdravé tuky. Jedná se především o nenasycené mastné kyseliny. Z nich typicky vyčnívají omega-3 mastné kyseliny, které se nenacházejí jen v ořechách, rostlinných olejích či semenech rostlin. Obsahem zdravých tuků se však chlubí mastné mořské ryby – losos, sleď, makrela a sardinky. Všeobecná doporučení hovoří o 2 – 3 rybích jídlech během týdne.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA