6 produktů – šampioni z hlediska obsahu vitaminu C

0652476001638343779 2093406 920x708.webp Všechny novinky

Vitamin C je silný antioxidant, bojuje proti stárnutí, pomáhá imunitnímu systému, srdci a cévám. Abyste se vyhnuli nedostatkům, zpestřete svůj jídelníček některými potravinami. Mimochodem, pomeranče na seznamu nejsou.

Vitamin C se aktivně podílí na syntéze kolagenu, hlavního strukturálního proteinu pojivové tkáně, díky kterému zůstávají kůže, cévy a kosti zdravé.

Zabraňuje stárnutí organismu, zlepšuje procesy hojení poškozených tkání, zabraňuje rozvoji aterosklerózy, zvyšuje imunitu a pracovní kapacitu. Tento vitamín je také hlavním spojencem imunitního systému v boji proti virům.

Existuje několik specifických příznaků, které by vás měly upozornit na nedostatek vitamínu C.

První věc, které je třeba věnovat pozornost, je krvácení z dásní. Když si čistíte zuby, ani tvrdým kartáčkem by na nich neměly být žádné stopy krve.

Druhým znakem je třesení zubů a odhalení krku. Při žvýkání a čištění byste neměli pociťovat nepohodlí, zdravý zub se nekýve, je nahoře pokrytý korunkou.

Třetím alarmujícím příznakem jsou modřiny, které se jakoby objevují z ničeho nic. Vypadá to, že jste se nohou lehce dotkli dveří skříně a na stehně se vám vytvořil obrovský hematom jako po pádu z kola.

Čtvrtým znakem jsou pomalu se hojící rány.

A pátým poplachem jsou časté chřipkové stavy.

Proč byste nikdy neměli užívat více než doporučené množství vitamínu C

Kde je nejvíce vitamínu C?

Zásoby vitamínu C můžete doplnit mírnou změnou jídelníčku. Existují i ​​speciální doplňky, ale ty byste rozhodně neměli užívat bez lékařského předpisu – riskujete, že se situace zhorší.

Nejvíce vitamínu C obsahuje:

· suché šípky – 1200 mg na 100 g produktu;

· syrové šípky – 470 mg na 100 g produktu;

· sladká paprika (červená) – 250 mg na 100 g produktu;

· černý rybíz – 200 mg na 100 g výrobku;

· rakytník – 200 mg na 100 g produktu;

· petržel (čerstvé bylinky) – 150 mg na 100 g výrobku.

Kyselina askorbová, která se prodává v lékárně, je doplněk, který potřebujete nejméně. Pokud na etiketě není uvedeno, v jaké formě se vitamín nachází a z čeho se skládá, pak se rozhodně jedná o špatný produkt.

To jsou potraviny, které jsou bohaté na vitamín C

Kolik vitamínu C denně potřebuje dospělý?

Zde neexistuje jediná správná odpověď, vše závisí na jednotlivých ukazatelích. Podle vědců se norma může lišit.

Mimochodem: na vitamín C je bohatý také fenykl, rakytník, růžičková kapusta, bílé zelí nebo květák, brambory, rajčata, jablka, ananas a citrusové plody.

Jak zachovat vitamín C v potravinách při vaření?

Chcete-li zajistit, aby si vaše produkty zachovaly své prospěšné vlastnosti, dodržujte doporučení.

1. Při vaření přikrývejte hrnec poklicí. Když jsou potraviny vystaveny kyslíku, ztrácí vitamín C dvakrát rychleji.

2. Výrobky musí být umístěny ve vroucí vodě. Čím déle se vaří, tím větší je ztráta vitamínů.

3. Při vaření přidáme trochu octa. V zásaditém prostředí se vitamín C ničí rychleji než v kyselém.

4. Při vaření nepoužívejte železné nebo měděné nádobí, lžíce nebo naběračky: kovový povrch nádobí přispívá ke zničení vitaminu.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA