Vitamin C je silný antioxidant, bojuje proti stárnutí, pomáhá imunitnímu systému, srdci a cévám. Abyste se vyhnuli nedostatkům, zpestřete svůj jídelníček některými potravinami. Mimochodem, pomeranče na seznamu nejsou.
Vitamin C se aktivně podílí na syntéze kolagenu, hlavního strukturálního proteinu pojivové tkáně, díky kterému zůstávají kůže, cévy a kosti zdravé.
Zabraňuje stárnutí organismu, zlepšuje procesy hojení poškozených tkání, zabraňuje rozvoji aterosklerózy, zvyšuje imunitu a pracovní kapacitu. Tento vitamín je také hlavním spojencem imunitního systému v boji proti virům.
Existuje několik specifických příznaků, které by vás měly upozornit na nedostatek vitamínu C.
První věc, které je třeba věnovat pozornost, je krvácení z dásní. Když si čistíte zuby, ani tvrdým kartáčkem by na nich neměly být žádné stopy krve.
Druhým znakem je třesení zubů a odhalení krku. Při žvýkání a čištění byste neměli pociťovat nepohodlí, zdravý zub se nekýve, je nahoře pokrytý korunkou.
Třetím alarmujícím příznakem jsou modřiny, které se jakoby objevují z ničeho nic. Vypadá to, že jste se nohou lehce dotkli dveří skříně a na stehně se vám vytvořil obrovský hematom jako po pádu z kola.
Čtvrtým znakem jsou pomalu se hojící rány.
A pátým poplachem jsou časté chřipkové stavy.
Proč byste nikdy neměli užívat více než doporučené množství vitamínu C
Kde je nejvíce vitamínu C?
Zásoby vitamínu C můžete doplnit mírnou změnou jídelníčku. Existují i speciální doplňky, ale ty byste rozhodně neměli užívat bez lékařského předpisu – riskujete, že se situace zhorší.
Nejvíce vitamínu C obsahuje:
· suché šípky – 1200 mg na 100 g produktu;
· syrové šípky – 470 mg na 100 g produktu;
· sladká paprika (červená) – 250 mg na 100 g produktu;
· černý rybíz – 200 mg na 100 g výrobku;
· rakytník – 200 mg na 100 g produktu;
· petržel (čerstvé bylinky) – 150 mg na 100 g výrobku.
Kyselina askorbová, která se prodává v lékárně, je doplněk, který potřebujete nejméně. Pokud na etiketě není uvedeno, v jaké formě se vitamín nachází a z čeho se skládá, pak se rozhodně jedná o špatný produkt.
To jsou potraviny, které jsou bohaté na vitamín C
Kolik vitamínu C denně potřebuje dospělý?
Zde neexistuje jediná správná odpověď, vše závisí na jednotlivých ukazatelích. Podle vědců se norma může lišit.
Mimochodem: na vitamín C je bohatý také fenykl, rakytník, růžičková kapusta, bílé zelí nebo květák, brambory, rajčata, jablka, ananas a citrusové plody.
Jak zachovat vitamín C v potravinách při vaření?
Chcete-li zajistit, aby si vaše produkty zachovaly své prospěšné vlastnosti, dodržujte doporučení.
1. Při vaření přikrývejte hrnec poklicí. Když jsou potraviny vystaveny kyslíku, ztrácí vitamín C dvakrát rychleji.
2. Výrobky musí být umístěny ve vroucí vodě. Čím déle se vaří, tím větší je ztráta vitamínů.
3. Při vaření přidáme trochu octa. V zásaditém prostředí se vitamín C ničí rychleji než v kyselém.
4. Při vaření nepoužívejte železné nebo měděné nádobí, lžíce nebo naběračky: kovový povrch nádobí přispívá ke zničení vitaminu.