7 zdravotních výhod úžasného tomelu

0481462001575889543 2101441 1920x1080.webp Všechny novinky

Tomel je bohatý na antioxidanty a důležité živiny, jako je vláknina a vitamín A. Jsou také spojovány s několika potenciálními zdravotními přínosy a lze je jíst v různých pokrmech.

Lidé pěstují tomel, který pochází z Číny, po tisíce let pro jejich lahodné ovoce a krásné dřevo.

Jejich oranžové plody, zvané tomel, jsou známé svou sladkou medovou chutí. Přestože existují stovky odrůd tomelu, odrůdy Hachiya a Fuyu patří k těm nejoblíbenějším.

Tomel Hachiya ve tvaru srdce je svíravý, což znamená, že má velmi vysoký obsah rostlinných chemikálií nazývaných taniny, které dodávají nezralému ovoci suchou, hořkou chuť. Tento druh tomelu musí být před konzumací zcela zralý.

Kaki jsou nejen chutné, ale jsou nabité živinami, které mohou prospívat vašemu zdraví několika způsoby.

Zde je 6 výhod tomelu, včetně toho, jak je přidat do svého jídelníčku.

1. Vynikající zdroj silných antioxidantů

Tomel obsahuje prospěšné rostlinné sloučeniny, které mají antioxidační vlastnosti.

Antioxidanty pomáhají předcházet nebo zpomalovat poškození buněk tím, že působí proti oxidativnímu stresu, což je proces způsobený nestabilními molekulami nazývanými volné radikály.

Oxidační stres je spojován s některými chronickými onemocněními, včetně srdečních onemocnění, cukrovky, rakoviny a neurologických stavů, jako je Alzheimerova choroba.

Konzumace potravin bohatých na antioxidanty, jako je tomel, může pomoci v boji proti oxidativnímu stresu a může snížit riziko některých chronických onemocnění.

Strava s vysokým obsahem flavonoidů, což jsou silné antioxidanty nacházející se ve vysokých koncentracích v pokožce a dužině tomelu, byla spojována s nižší mírou srdečních chorob, mentálním úpadkem souvisejícím s věkem a rakovinou plic.

Tomel je také bohatý na karotenoidní antioxidanty, jako je beta-karoten, pigment, který se nachází v mnoha pestrobarevném ovoci a zelenině.

2. Může prospívat zdraví srdce

Srdeční choroby jsou celosvětově hlavní příčinou úmrtí a negativně ovlivňují životy milionů lidí.

Snížením rizikových faktorů, jako je nezdravá strava, můžete pomoci předcházet většině typů srdečních onemocnění.

Díky silné kombinaci živin v tomelu jsou vynikající volbou pro posílení zdraví srdce.

Tomel obsahuje flavonoidní antioxidanty, včetně kvercetinu a kempferolu. Konzumace stravy s vysokým obsahem flavonoidů byla v několika studiích spojována se sníženým rizikem srdečních onemocnění.

Diety s vysokým obsahem potravin bohatých na flavonoidy mohou podporovat zdraví srdce snížením krevního tlaku, snížením „špatného“ cholesterolu s nízkou hustotou lipoproteinů (LDL) a snížením zánětu.

Navíc třísloviny, které dodávají nezralým tomelům jejich hořkost svírající ústa, mohou snížit krevní tlak.

3. Může pomoci snížit zánět

Stavy jako srdeční onemocnění, artritida, cukrovka, rakovina a obezita jsou spojeny s chronickým zánětem.

Výběr potravin s vysokým obsahem protizánětlivých sloučenin může pomoci snížit zánět a riziko onemocnění.

Tomel je vynikajícím zdrojem silného antioxidačního vitamínu C. Ve skutečnosti jeden kaki obsahuje 14 % doporučené denní dávky.

Vitamin C pomáhá chránit buňky před poškozením způsobeným volnými radikály a bojuje proti zánětům v těle. Snižuje poškození volnými radikály tím, že těmto nestabilním molekulám daruje elektron, který je neutralizuje a brání jim v dalším poškození.

C-reaktivní protein a interleukin-6 jsou látky produkované tělem v reakci na zánět.

Tomel také obsahuje karotenoidy, flavonoidy a vitamín E, což jsou všechny silné antioxidanty, které bojují proti zánětům v těle.

4. Bohaté na vlákninu

Příliš mnoho cholesterolu, zejména „špatného“ LDL cholesterolu, může zvýšit riziko srdečních onemocnění, mrtvice a infarktu.

Potraviny s vysokým obsahem rozpustné vlákniny, jako je ovoce a zelenina, mohou pomoci snížit vysokou hladinu cholesterolu tím, že pomohou tělu zbavit se přebytečného cholesterolu.

Lidé s těmito nemocemi NESMÍ jíst kaki

Tomel je ovoce s vysokým obsahem vlákniny, u kterého bylo prokázáno, že snižuje hladinu LDL cholesterolu.

Vláknina je také důležitá pro pravidelné vyprazdňování a může pomoci snížit vysokou hladinu cukru v krvi.

Potraviny bohaté na rozpustnou vlákninu, jako je tomel, zpomalují trávení sacharidů a vstřebávání cukru. To pomáhá předcházet výkyvům hladiny cukru v krvi.

Vláknina navíc pomáhá vyživovat „dobré“ bakterie ve vašem střevě, což může pozitivně ovlivnit vaše trávení a celkové zdraví.

5. Udržujte zdravý zrak

Tomel poskytuje spoustu vitamínu A a antioxidantů, které jsou pro zdraví očí zásadní.

Ve skutečnosti jeden tomel dodává 15 % doporučeného příjmu vitaminu A.

Vitamin A podporuje funkci spojivkových membrán a rohovky. Je také hlavní složkou rodopsinu, proteinu nezbytného pro zdravé vidění.

Tomel také obsahuje lutein a zeaxanthin, což jsou karotenoidní antioxidanty, které také podporují zdravý zrak.

Tyto látky se nacházejí ve vysokých hladinách v sítnici, vrstvě tkáně citlivé na světlo v zadní části oka.

Strava bohatá na lutein a zeaxantin může snížit riziko některých očních onemocnění, včetně věkem podmíněné makulární degenerace. Jde o onemocnění, které postihuje sítnici a může způsobit ztrátu zraku.

Je až neuvěřitelné, jak je tomel užitečný

6. Chutné a snadno přidat do svého jídelníčku

Tomel lze přidat do různých pokrmů, aby poskytly extra nutriční podporu.

Tyto plody lze konzumovat čerstvé jako svačinu nebo je lze použít v lahodných receptech. Ve skutečnosti se hodí ke sladkým i slaným jídlům.

Tomel je sladké, všestranné ovoce plné vitamínů, minerálů, vlákniny a prospěšných rostlinných sloučenin.

A co víc, mohou podporovat zdraví srdce, snižovat záněty, podporovat zdravé vidění a udržovat zdravý trávicí systém.

Jsou také chutné a hodí se k mnoha pokrmům.

Se všemi výhodami, které tomel nabízí, by přidání tohoto lahodného ovoce do vašeho jídelníčku mělo být bez přemýšlení.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA