Čistá dvanáctka: 12 potravin s nízkým obsahem pesticidů

0059167001647375877 2101936 1920x1080.webp Všechny novinky

Konvenčně pěstované ovoce a zelenina obvykle obsahují zbytky pesticidů – dokonce i poté, co je omyjete a oloupete.

Zde jsou potraviny s nejnižším obsahem pesticidů:

1. Avokádo

Toto zdravé, tučné ovoce získalo první místo za produkt nejméně kontaminovaný pesticidy.

Pamatujte, že potraviny se připravují před analýzou, například mytím nebo loupáním. Vzhledem k tomu, že tlustá slupka avokáda se obvykle loupe, většina pesticidů je před konzumací odstraněna.

Avokádo je bohaté na zdravé mononenasycené tuky a je dobrým zdrojem vlákniny, kyseliny listové a vitamínů C a K.

2. Kukuřice cukrová

Méně než 2 procenta vzorků kukuřice cukrové – včetně kukuřičného klasu a zmrazených zrn – měla detekovatelná rezidua pesticidů.

Nejméně 8 % sladké kukuřice – a většina škrobové polní kukuřice používané ve zpracovaných potravinách – pochází z geneticky modifikovaných (GM) semen.

Pokud se snažíte vyhýbat GM potravinám a glyfosátu, kupujte bio kukuřičné produkty, které nesmí být geneticky modifikovány nebo stříkány glyfosátem.

3. Ananas

Při testech 360 ananasů nemělo 90 % detekovatelná rezidua pesticidů – částečně kvůli jejich silné, nepoživatelné slupce, která poskytuje přirozenou ochrannou bariéru.

Například pesticidy z ananasových plantáží v Kostarice kontaminovaly pitnou vodu, zabíjely ryby a představovaly zdravotní rizika pro farmáře.

Bio ananas – čerstvý, mražený nebo konzervovaný – proto může stát za nákup, aby podpořil udržitelnější způsoby hospodaření.

4. Zelí

Asi 86 % odebraných vzorků zelí nemělo žádná detekovatelná rezidua pesticidů a pouze 0,3 % vykazovalo více než jeden typ pesticidu.

Protože zelí produkuje sloučeniny zvané glukosinoláty, které odpuzují škodlivý hmyz, vyžaduje tato brukvovitá zelenina méně postřiků. Tyto stejné rostlinné sloučeniny mohou pomoci předcházet rakovině.

Kapusta má také vysoký obsah vitamínů C a K a dodává 54 % a 85 % referenčního denního příjmu (RDI) na 1 šálek (89 gramů) nasekaných syrových listů.

5. Cibule

Rezidua pesticidů byla nalezena u méně než 10 % odebraných vzorků cibule, které byly analyzovány po odstranění vnějších vrstev slupky.

Existují však i další důvody, proč byste mohli zvážit nákup biocibule. V šestileté studii měla organická cibule až o 20 % vyšší obsah flavonolů – sloučenin, které mohou chránit zdraví srdce – než běžně pěstovaná cibule.

Může to být proto, že zemědělství bez pesticidů povzbuzuje rostliny, aby si vyvíjely své vlastní přirozené obranné sloučeniny – včetně flavonolů – proti hmyzu a jiným škůdcům.

6. Mražený sladký hrášek

Asi 80 % odebraného mraženého sladkého hrášku nemělo žádná detekovatelná rezidua pesticidů.

Tyto horší výsledky u hrachu jsou částečně způsobeny testováním celého lusku – protože hrášek se často konzumuje v lusku. Na druhou stranu, sladký hrášek byl testován po vyloupání. Lusk může být přímo vystaven pesticidům, a proto je pravděpodobnější, že bude kontaminován.

Jaká je podle odborníků na výživu nejlepší zelenina na zácpu

Sladký hrášek je dobrým zdrojem vlákniny a výborným zdrojem vitamínů A, C a K.

7. Papája

Asi 80 % testovaných papája nemělo žádná detekovatelná rezidua pesticidů na základě analýzy pouze dužnaté části – nikoli slupky a semen. Slupka pomáhá chránit maso před pesticidy.

Je třeba poznamenat, že většina havajských papája byla geneticky modifikována, aby odolávala viru, který může zničit úrodu. Pokud se GM potravinám raději vyhýbáte, volte bio.

Papája je skvělým zdrojem vitamínu C, dodává 144 % RDI v 1 šálku (140 gramech) kostky. Je také dobrým zdrojem vlákniny, vitamínu A a kyseliny listové.

8. Chřest

Asi 90 % testovaného chřestu nemělo žádné zjistitelné pesticidy.

Všimněte si, že chřest byl testován poté, co byla odstraněna dřevitá spodní část 2 palce (5 cm) oštěpu a jedlá část byla opláchnuta pod tekoucí vodou po dobu 15–20 sekund, poté byla scezena.

Chřest obsahuje enzym, který může pomoci rozložit malathion, pesticid běžně používaný proti broukům, kteří napadají zeleninu. Tato funkce může snížit rezidua pesticidů na chřestu.

Tato oblíbená zelená zelenina je také dobrým zdrojem vlákniny, kyseliny listové a vitamínů A, C a K.

9. Mango

Z 372 vzorků manga 78 % nemělo žádná měřitelná rezidua pesticidů. Toto tropické, sladké ovoce je testováno se slupkou po opláchnutí pod tekoucí vodou a scezení.

Thiabendazol je nejběžnějším pesticidem v kontaminovaném mangu. Tato zemědělská chemikálie je ve vysokých dávkách považována za mírně toxickou, ale zbytky nalezené na ovoci byly velmi nízké a hluboko pod limitem EPA.

Jeden šálek (165 gramů) manga se může pochlubit 76 % RDI pro vitamín C a 25 % RDI pro vitamín A (beta-karoten), což dává dužině jasně oranžovou barvu.

10. Kiwi

Přestože z kiwi můžete sloupnout mechovou slupku, je jedlé – nemluvě o dobrém zdroji vlákniny. Proto byly odebrané vzorky kiwi opláchnuty, ale zbaveny slupky.

V analýze nemělo 65 % kiwi žádná detekovatelná rezidua pesticidů. Mezi těmi s rezidui bylo zaznamenáno až šest různých pesticidů. Naproti tomu jahody – které drží první místo na Dirty Dozen – měly rezidua 10 různých pesticidů.

Kromě vlákniny je kiwi skvělým zdrojem vitamínu C – poskytuje 177 % RDI pouze v jednom středním ovoci (76 gramů).

11. Květák

Kromě toho, že 50 % testovaných květáků neobsahovalo žádná detekovatelná rezidua pesticidů, žádný z květáků s rezidui neobsahoval více než tři různé pesticidy.

Bylo zjištěno, že pesticid imidacloprid kontaminuje 30 % vzorků květáku. Přestože jsou hladiny reziduí hluboko pod limitem EPA, stojí za zmínku, že imidakloprid a podobné pesticidy byly spojeny s poklesem populací včel a divokých včel.

Vzhledem k tomu, že jedna třetina celosvětové nabídky potravin závisí na opylení včelami a jiným hmyzem, výběr organického květáku může pomoci podpořit ekologické zemědělství.

Květák je skvělým zdrojem vitamínu C, obsahuje 77 % RDI na 1 šálek (100 gramů) syrových růžic.

Co se stane s vaším tělem, když sníte květák

Kromě toho jsou květák a další brukvovité zeleniny bohaté na rostlinné sloučeniny, které pomáhají snižovat zánět a mohou snížit riziko rakoviny a srdečních onemocnění.

12. Brokolice

Brokolice si nedělá starosti s tolika škůdci jako některá zelenina, protože uvolňuje stejné rostlinné sloučeniny odpuzující hmyz – glukosinoláty – jako zelí. Většina pesticidů aplikovaných na brokolici hubí houby a plevel, nikoli hmyz.

Stejně jako jiná brukvovitá zelenina je brokolice bohatá na rostlinné sloučeniny, které pomáhají snižovat zánět a riziko rakoviny. Má také vysoký obsah vitamínu C a vitamínu K, které poskytují 135 % a 116 % RDI v 1 šálku (91 gramů) syrových květů.

Své vystavení pesticidům můžete dále snížit tak, že produkty proplachujete pod tekoucí vodou po dobu asi 20 sekund a poté je scedíte.

Některé pesticidy se však vstřebávají do ovoce a zeleniny, takže expozici nelze zcela eliminovat.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA