Okurky mají nízký glykemický index pouhých 15. Podle časopisu Nutrition Journal pomáhá konzumace potravin s nízkým glykemickým indexem snížit inzulínovou rezistenci a snížit hladinu cukru v krvi, což následně snižuje riziko vzniku cukrovky 2. typu.
Další výhody okurek
Okurky jsou užitečné zejména pro zralé ženy a starší osoby, které čelí problému řídnutí kostní tkáně, osteoporóze a křehkosti kostí, které je činí náchylnými k prasklinám a zlomeninám. Jedním z vitamínů, na které je tento rostlinný produkt bohatý, je vitamín K, který pomáhá posilovat kostní tkáň.
Okurky – lékař prozradil, proč by je starší lidé měli jíst každý den
„Jedna okurka obsahuje asi 50 mcg vitamínu K – to je o něco více než 40 % denní normy tohoto vitamínu,“ informuje portál „Eat This Not That“ s odkazem na studii.
Podle Johna Burdeose bojují okurky se zápachem z úst díky vodě, vláknině a fotochemikáliím, jako jsou polyfenoly a flavonoidy. Tyto sloučeniny mají antioxidační vlastnosti a pomáhají snižovat množství bakterií v ústech, které způsobují halitózu.
Okurky obsahují 95 % vody, což z nich dělá ideální hydratační potravinu. Pro optimální fungování těla je nezbytný dostatečný příjem tekutin a hydratace.
Díky vysokému obsahu vody je tato zelenina extrémně sytá a obsahuje velmi málo kalorií, což z ní dělá jednu z nejlepších svačinek pro ty, kteří chtějí zhubnout.
Okurky konzumované se slupkou dodávají tělu hodně vody a vlákniny – to je optimální kombinace pro stimulaci střevní motility a prevenci zácpy. Lidem, kteří jsou s tímto problémem obeznámeni, doporučují vědci z Pennsylvania State University College of Medicine přidávat okurky do různých jídel.
Okurky mají vysoký obsah draslíku: jedna okurka může poskytnout 442 miligramů draslíku, téměř 10 % denní hodnoty tohoto důležitého stopového prvku. Draslík je dobře známý tím, že pomáhá odstraňovat přebytečný sodík z těla, jehož hromadění způsobuje zadržování vody, nadýmání a zvýšený krevní tlak.
Více: Zalévejte okurky tím, abyste zvýšili jejich výnos
Důležité: Informace jsou poskytovány pouze pro referenční účely. Kontraindikace a vedlejší účinky konzultujte s odborníkem a v žádném případě neprovádějte samoléčbu. Při prvních příznacích onemocnění se poraďte s lékařem.