Doktor: Tato levná zelenina nahrazuje maso a zabraňuje infarktům

0911309001644310974 2114145 1920x1080.webp Všechny novinky

Levná zelenina je skvělou náhradou za vepřové, hovězí a kuřecí maso. Podle ruské odbornice na výživu doktorky Mariny Sorokiny se z fazolí dají připravit lahodná dušená masa a další chutná jídla. Pokud jsou konzumovány alespoň 3x týdně, pomohou díky velkému množství vlákniny zvýšit hemoglobin, vybudovat svalovou hmotu, zdvojnásobit energetické zásoby a zlepšit trávení.

Výhody fazolí

Přesto lékař zdůrazňuje, že pokrmy z fazolí (zejména zelené fazolky) jsou zvláště užitečné pro lidi s kardiovaskulárními patologiemi nebo se zvýšeným rizikem jejich rozvoje.

Místo masa: Jezte tyto 2 potraviny, chrání před cukrovkou a mrtvicí

Faktem je, že kromě bílkovin jsou fazole bohaté na vitamín K, který je užitečný pro posílení stěn krevních cév a srdečního svalu. Lidé, kteří mají tohoto stopového prvku v krvi dostatečné množství, mají minimální šance, že onemocní mrtvicí, infarktem, anginou pectoris a dalšími nebezpečnými nemocemi.

„Vstřebávání vitaminu K napomůže kyselina listová a draslík, kterých je v přípravku také dostatek. Díky nim bude hladina cholesterolu v krvi a arteriální tlak vždy v normě,“ říká odborník.

Výhody pro srdce a cévy – arginin, který je obsažen ve fazolích, se podílí na metabolismu dusíku, vytváří účinek podobný inzulínu, který pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi a snižuje riziko vzniku cukrovky. Kyselina listová může snížit hladinu homocysteinu, jehož vysoké hladiny jsou jedním z faktorů, které způsobují onemocnění srdce a cév. Vysoká koncentrace hořčíku ve fazolích ovlivňuje krevní oběh.

Výhody pro střeva – fazole obsahují velké množství vlákniny. Rostlinná vláknina příznivě působí na trávicí systém, pomáhá čistit střeva a odstraňovat odpad a toxiny. Jeden šálek fazolí pokryje denní potřebu vlákniny v těle.

Přínosy pro imunitu – síra obsažená ve fazolích příznivě působí na imunitní systém a zvyšuje odolnost organismu proti infekcím. Antioxidační vlastnosti urychlují eliminaci toxinů a zlepšují zdraví imunitního systému.

Díky vysokému obsahu vitamínů a stopových prvků obsahují fazole mnoho nezbytných živin pro tělo. Červená fazole je rekordmanem v obsahu hliníku, bóru, draslíku, vápníku, hořčíku a mědi. Obsahuje také hodně síry, fosforu a železa. Vitamíny skupiny B, dále C, E, K a esenciální aminokyseliny jsou nezbytné pro normální fungování organismu.

Více: I to nejtvrdší maso bude měkké a šťavnaté, pokud přidáte tuto neobvyklou přísadu

Důležité: Článek nenahrazuje vyváženou stravu a konzultaci s odborníkem!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA