Domácí těsto na tartaletky: 5 chutných receptů a spousta nápadů!

Nachinki Dlya Tartaletok 15.jpg Všechny novinky

Tartaletky jsou občerstvení, které může ozdobit jakýkoli novoroční stůl. Najít chutné a kvalitní košíky k naplnění je ale často těžké. V takové situaci si je můžete upéct sami. Existuje mnoho možností, jak připravit těsto na tartaletky, ze kterých si každá hospodyňka najde to, co umí a má ráda.

V tomto článku:

Jak si vyrobit tartaletky doma?

U svačinových košíčků připravovaných doma nestačí uhníst lahodné těsto, musíte je také umět správně formovat. Existují tři způsoby, jak vyrobit tartaletky z těsta, a další rychlý způsob, který vůbec nezahrnuje šťouchání se s těstem. Podívejme se na každý z nich podrobněji s fotografiemi a video vysvětlením procesu.

Použití železných forem

Malé kovové formičky na muffiny jsou ideální pro pečení košíčků z křehkého těsta. Chcete-li je vytvořit, musíte postupovat následovně:

  1. Křehké těsto rozválejte na vrstvu o tloušťce nejvýše 5 mm.
  2. Dortovou formou vykrajujte kolečka s tvarovaným okrajem jako sklenice.
  3. Každý kruh vložte do samostatné formy a prsty jej rozprostřete po stranách a stěnách.
  4. Po propíchnutí dna vidličkou pošlete přípravky na 20-30 minut do chladničky. Poté pečeme v předehřáté troubě do zlatova.

Vzhledem k tomu, že křehké těsto obsahuje dostatek tuku, není třeba formičky vymazávat. Hotové tartaletky se v pohodě odlepí od stěn.

Tartaletky bez forem

Tento způsob tvarování je vhodný pro křehké pečivo a listové těsto. Místo speciálních kulinářských kroužků nebo řízků můžete použít běžné sklenice různých průměrů. Pořadí tvorby produktu v tomto případě bude následující:

  1. Křehké nebo listové těsto rozválejte na vrstvu silnou 0,5-0,7 cm.
  2. Pomocí sklenice většího průměru z ní vykrajujeme kolečka.
  3. Středy půlek koleček vykrojíme skleničkou (nebo kroužkem) menšího průměru.
  4. Umístěte výsledné kroužky na kruhy tak, aby vytvořily strany. Pro větší spolehlivost je lze slepit vajíčkem třepaným do hladka.

Spodní část výrobků je také potřeba propíchnout vidličkou, ale strany by se neměly používat, protože čím výše se zvednou, tím více náplně se do tartaletky vejde.

Žádné problémy s těstem: z lavash

Poměrně rychle a jednoduše připravíte svačinové koše z tenké arménské lavaše. Pořadí akcí s tímto způsobem formování bude následující:

  • Nakrájejte tenký plát lavash na malé stejné čtverce.
  • Umístěte je ve dvojicích na sebe, jak je znázorněno na videu. Aby lépe přilnuly, můžete kontaktní místa namazat vajíčkem.

  • Poté jimi vyložte dno a boky kovové formy na muffiny.
  • Pita chléb sušte 3-5 minut v předehřáté troubě. Poté necháme tartaletky vychladnout, vyjmeme je z formy a naplníme připravenou náplní. Mimochodem, stále můžete vařit. Jsou krásné, chutné a velmi jednoduché na přípravu.

Podobným způsobem můžete tvořit košíčky z horkých vaflí, aniž byste je po upečení jednou srolovali do trubičky, ale vložili je do formy na muffiny.

Jak aplikovat silikonovou formu?

Potíž s použitím silikonové formy při pečení domácích tartaletek spočívá v tom, že je velmi obtížné rozdělit těsto podél bočních stěn. Při stlačení rukama se každou chvíli deformují.

Aby se tomu zabránilo, jsou vyříznuté kulaté polotovary umístěny do forem pomocí speciálního zařízení, které snadno nahradí sklenici příslušného průměru. Na jeho dno se z vnější strany položí kruh těsta a poté se nádoba obrátí a vloží do silikonové formy.

5 receptů na těsto na domácí tartaletky

Těsto může být listové těsto, křehké pečivo, droždí, pudink a dokonce i palačinky. Níže jsou uvedeny osvědčené recepty pro každou z možných možností a také složitosti pečení.

Také jsme pro vás připravili 30 nejchutnějších možností.

Listové těsto

Jednodušší je koupit nekynuté nebo kynuté listové těsto v obchodě ve formě hotového mraženého polotovaru. Pokud si ale hospodyňka chce vyrobit vlastní svačinové košíčky a kontrolovat složení nejen náplně, můžete použít odlehčenou verzi nepravého listového těsta nebo sekaného těsta.

K jeho přípravě budete potřebovat:

  • 1 vejce;
  • 60 g zakysané smetany;
  • 120 g mraženého másla;
  • 3 g soli;
  • 310 g mouky.

Recept krok za krokem:

  1. Smíchejte mouku se solí. Pak do ní nastrouhejte zmrzlé máslo na hrubém struhadle a vše rychle rozetřete na drobenku. Máslo by se nemělo začít rozpouštět.
  2. Poté přidejte zakysanou smetanu a vejce a těsto rychle shromážděte do koule, zabalte ji do fólie a dejte do chladničky alespoň na 40 minut.
  3. Vychlazené těsto rychle rozválejte, libovolnou metodou z něj vytvarujte tartaletky a upečte je.

Na tomto receptu na těsto je dobré, že se dá připravit předem a uložit do lednice a v případě potřeby vyndat a upéct čerstvé domácí tartaletky.

Křehké těsto

Doslova pár hodin volného času je potřeba věnovat přípravě celé hory 30 lahodných domácích košíčků z křehkého těsta se žloutky. To zahrnuje:

  • 2 žloutky;
  • 250 g měkkého másla;
  • 200 g mouky;
  • sůl a cukr se přidávají podle vaší chuti v závislosti na použité náplni (sladké nebo slané).

Příprava:

  1. V mixéru vyšleháme změklé máslo s cukrem a solí do nadýchané hmoty. Poté za stálého šlehání přidávejte jeden po druhém žloutky.
  2. Poté přidáme prosátou mouku a vypracujeme vláčné těsto, které ihned rozdělíme do kovových formiček a dáme na hodinu do lednice.
  3. Vychladlé kousky pečte 12-15 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů.

Po vychladnutí jsou tyto tartaletky zcela připraveny k dalšímu použití.

Kváskové těsto

Pro ty, kterým vyhovuje kynuté těsto, vám následující recept pomůže připravit lahodné tartaletky:

  • 200 ml mléka;
  • 100 g cukru pro sladké výrobky a o polovinu méně pro slané;
  • 10 g sušeného droždí;
  • 2 vejce;
  • 3 g soli;
  • 500 g mouky.

Sekvence míchání:

  1. V teplém mléce rozpusťte droždí a cukr. Směs necháme čtvrt hodiny odstát na teplém místě, dokud se navrchu neobjeví napěněná čepice.
  2. Vejce vyšleháme do hladka a vlijeme do mléka. Poté po malých částech přidáváme mouku a hněteme v pružné, měkké těsto.
  3. Směs necháme trochu odpočinout a kynout. Poté hmotu prohněteme, vytvarujeme a upečeme tartaletky.

Jelikož těsto při pečení nabude na objemu, takže nezabere celou formu, musí se vyválet na tenko jako na pizzu.

Choux pečivo

Z těsta choux můžete upéct krásné duté výrobky, které, pokud odříznete horní část víčka, nejsou v žádném případě horší než tartaletky z obchodu. Na jednu porci těsta budete potřebovat:

  • 180 ml vody;
  • 60 g másla nebo margarínu;
  • 3 vejce;
  • 2-3 g soli;
  • 150 g mouky.

Jak připravit těsto:

  1. Do kastrůlku se silným dnem a stěnami nalijeme vodu, přidáme špetku soli a vložíme máslo nakrájené na kousky. Vše dáme na oheň a přivedeme k varu.
  2. Do vroucí tekutiny najednou nasypte všechnu mouku a neustále míchejte, dokud nezhoustne, aby se těsto spojilo do hrudky a na stěnách nádoby se objevil tenký moučný film.
  3. Pánev sundejte z plotny, těsto nechte vychladnout, dokud nebude teplé, a poté po jednom vmíchejte vejce. V závislosti na velikosti jich možná budete potřebovat více nebo méně. Těsto správné konzistence by mělo ze stěrky vytékat v široké stuze.
  4. Těsto přendejte do cukrářského sáčku nebo igelitového sáčku s odříznutým rohem a budoucí tartaletky položte na plech.
  5. Pečeme do zhnědnutí na 180 stupňů. Bude to trvat přibližně 25 minut. Poté vychladíme a naplníme libovolnou náplní.

Cukrářské tartaletky Choux lze vyrobit ve tvaru labutí. K tomu je třeba kromě kulatých kusů upéct tenké zakřivené „labutí krky“, které pak jednoduše vložíte do plněného košíku.

Palačinkové těsto

Popovers – duté bochánky z palačinkového těsta jsou ideální jako domácí tartaletky. Recept na těsto je velmi jednoduchý, ale technologie vaření má řadu nuancí, které nelze ignorovat.

Složení testu:

  • 2 vejce;
  • 130 ml mléka;
  • 40 g rozpuštěného másla;
  • 1 špetka soli;
  • 100-120 g mouky.

Jak upéct tartaletky z palačinkového těsta:

  1. Z uvedeného seznamu surovin uhněteme tekuté palačinkové těsto. Všechny jeho součásti musí být teplé.
  2. Kovové formičky na pečení cupcaků vložíme na plech do studené trouby, která je vyhřátá na maximální teplotu (alespoň 250 stupňů).
  3. Když je trouba a pánve rozpálené, rychle je potřete olejem, naplňte do poloviny těstem a vraťte do trouby, aby nestihly vychladnout.
  4. Po 10 minutách se velmi zvětší a jen vyskočí z forem, poté snižte teplotu na 180 stupňů a pečte dalších 10-15 minut.

Hotové tartaletky připomínají pečivo z choux a neutrální chuť těsta se hodí k jakékoli náplni.

Tajemství a triky

Vaření jakéhokoli jídla má své vlastní jemnosti a triky, které jsou dobře známé zkušeným ženám v domácnosti. Pečení domácích svačinových košíčků má také svá tajemství:

  1. Abyste zabránili bobtnání dna křehkého těsta, můžete kousky těsta často propíchnout vidličkou nebo do nich nasypat suchý hrášek či fazole.
  2. Domácí tartaletky lze skladovat v mrazáku: z listového těsta a kynutého těsta – až 5 dní, z křehkého pečiva až 30. Před použitím je třeba je rozmrazit při pokojové teplotě.
  3. Pokud na hnětení těsta použijete spíše margarín než máslo, pak sůl přidávat nemusíte, v této surovině je jí dostatek.
  4. Silikonové formy je vhodné plnit těstem, když už jsou na plechu, aby se při přenášení ze stolu nedeformovaly.

A nakonec stojí za to objasnit ještě jednu nuanci: těsto na tartaletky by se mělo připravovat pouze z čerstvých, vysoce kvalitních surovin. Zanedbání tohoto pravidla může nejen zkazit hostinu, ale také způsobit újmu na zdraví.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA