Hmyz byl nedávno schválen pro použití v potravináchale na etiketě musí být napsány v bulharštině a latině, i když jsou obsaženy v minimálním množství“, říká Dr. Ivan Genčev, ředitel ředitelství „Kontrola krmiv a vedlejších živočišných produktů“ Bulharská agentura, řekla BNT pro bezpečnost potravin (BABH).

Upřesnil, že existuje přísná evropská regulace, která to kontroluje.

Bez našeho vědomí nemůžeme hmyz konzumovat, neboť evropská legislativa jasně říká, co musí být na etiketě uvedeno a jak musí být hmyz identifikován. Bez vědomí spotřebitele a jeho informované volby si nemůže koupit potraviny, ve kterých je hmyz, a nechce je konzumovat.

Jakákoli volba konzumovat potraviny, které obsahují hmyz, je spotřebitelskou volbou. A pokud se rozhodne to zkusit, zvládne to bez obav o své zdraví – budou v bezpečí.

Není pravda, že přidaná hmyzí moučka pod 5 % nebude deklarována, protože hmyzí moučka je alergen a měla by být uvedena na etiketě.

Je povinné napsat druh hmyzu, latinský název, v závorce je psáno v bulharštině. A měl by být v jiné barvě nebo písmu než ostatní, aby to uživatel viděla“, upozornil Dr. Genčev.

Druhy schválené ke konzumaci jsou zatím: červec moučný, larva moučného červa, cvrček domácí, kobylka létavá a moučný červ. Jejich konzumace je povolena ve formě mouky, zmrazené nebo sušené.

„Každý druh hmyzu je schvalován jednotlivě a následně zapsán do evropského registru. U každé potraviny, která je určena jako použitelná, je stanoveno množství hmyzího produktu, které lze použít, v gramové formě na 100 gramů.“

Každý výrobce je povinen tento požadavek splnit a nevidím, co by spotřebitele znepokojovalo, protože proces je od začátku kontrolován,“ upozornil.

V tuto chvíli nejsou podobné produkty nabízeny na bulharském trhu, ale očekává se, že v blízké budoucnosti vstoupí, protože je celosvětový hlad po proteinech a mnoho lidí je otevřených netradičním potravinářským produktům, komentoval Dr. Genčev.

Sledujte nejnovější zprávy s BLITZ a na Telegramu. Připojte se ke kanálu zde