Jak se připravuje kapr na Mikuláše v různých částech republiky?

0136817001607008788 2111239 1920x1080.webp Všechny novinky

Během vánočního půstu se nesmí konzumovat živočišné produkty. Ryby je povoleno jíst pouze na Mikuláše – 6. prosince. Na stole by tradičně neměl chybět kapr. Podle pověsti se ve dně rybáře otevřela díra, kterou svatý Mikuláš vyplnil velkým kaprem. Od té doby se věří, že kapr je obětní ryba a poslední úlovek je obětován světci.

Zde je několik návrhů na přípravu kapra na váš vánoční stůl.

Rybník Dobrudja

Místní říkají „V Dobrudži se pěstuje nejlepší pšenice a vaří se nejchutnější ryby“.
Zde je návod, jak bychom to mohli připravit

produkty
* 1 kg očištěného a vykostěného kapra
* 1 kg pórku
* 100 ml oleje
* 200 g rýže
* 50 g rajčat
* červená paprika, sůl, černý pepř

Způsob přípravy
* Omyjte a očistěte pórek. Nakrájejte ho na klínky.
* V hlubokém hrnci rozehřejte olej a orestujte na něm pórek a rýži.
* Přidejte červenou papriku a promíchejte.
* Nalijte do podnosu, zalijte vodou nebo rybím vývarem.
* Rybu naaranžujte na pórek, lehce přitlačte.
* Navrch dejte nakrájená rajčata, sůl a černý pepř.
* Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů asi 35 minut.

Vánoční plněný kapr k svátku

Vánoční plněný kapr v Bolyar stylu

produkty
* 1,5 kg kapra
* 150 g cibule
* 400 g malých ryb /parmice, parmice, chřástal/
* 80 ml olivového oleje
* 10 ml oleje
* 300 ml bílého vína
* 1 lžička horká voda
* 10-12 kuliček černého pepře
* 2 bobkové listy
* ½ svazku petrželky
* 4 stroužky česneku
* sůl

Způsob přípravy
* Kapra očistíme, omyjeme, scedíme a osušíme. Posypte ji solí a pepřem a vložte do smaltované nádoby alespoň na dvě hodiny do lednice.
* Na 60 ml rozpáleného olivového oleje orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný česnek a rybičky. Přidejte nasekanou petrželku, mletý černý pepř, bobkové listy a špetku soli.
* Směs promícháme a naplníme jí kapra. Otvor zašijeme nití a rybu vložíme do vymazaného hliněného kastrolu.
* Zalijte vínem, zbylým olivovým olejem a vodou a pečte ve středně vyhřáté troubě asi 1,5 hodiny.

Dunajský pryskyřník s kapřími řízky

produkty
* 2 kg kapra
* 1 kg pečené červené papriky
* 1 kg pečené zelené papriky
* 1,5 kg rajčat
* 4 stroužky česneku
*petržel

Způsob přípravy
* Kapra očistíme, rozpůlíme a ugrilujeme.
* Vykostíme a natrháme na proužky.
* Papriky a rajčata orestujeme, oloupeme a nakrájíme.
* Přidejte nasekaný česnek a petržel.
* Vše dobře promícháme a podáváme.

Pečený filet z KAPRA: Ideální na Mikuláše

Nikuldenský kapr ve stylu Vratchan

produkty
* 1,5 kg kapra
* 4-5 hlávek červené cibule
* 1 lžička vlašských ořechů
* 1/2 lžičky rýže
* 5-6 lžic oleje
* 1 lžička slaného
* 1 lžička červené papriky
* sůl a pepř na dochucení

Způsob přípravy
* Očistěte kapra od šupin, žáber a vnitřností.
* Cibuli nakrájíme nadrobno a orestujeme na rozpáleném oleji do měkka.
* Přidejte očištěnou a propláchnutou rýži, dokud nezesklovatí.
* Zalijte stejným množstvím vody a počkejte, až ji rýže vsákne.
* Dochuťte červenou paprikou, salátem a solí. Dobře promícháme a přidáme nahrubo namleté ​​vlašské ořechy.
* Kapra naplníme připravenou nádivkou, zašijeme a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 40-60 minut.

Dobrou chuť!

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA