Jak se vyrábí ohřívaná pálenka v různých částech Bulharska?

0787690001632959642 2113625 1920x1080.webp Všechny novinky

V chladných zimních měsících se i ten největší abstinent nemůže ubránit pokušení na ohřátou pálenku jen při pomyšlení na příjemné, a přesto povzbuzující teplo, které nám nabízí. Jeho příprava nevyžaduje žádné speciální náležitosti, pouze určité znalosti o nijak zvlášť složité „technologii“.

Jednou z abecedních pravd o svařené brandy je, že se připravuje bezprostředně před pitím. Jaké doplňky si musíme připravit? Jezve (jinými slovy kavárna). Možná rychlovarná konvice, dokonce i elektrická; nebo jen ten nejobyčejnější smaltovaný džbán. Sporák, míchadlo. K podávání – keramické poháry na brandy; Nejlépe se hodí speciální šálky s hubičkou, ze kterých se nebudete dusit horkými vonnými výpary.

Jaký je ideální poměr cukru a vody pro brandy?

Klasická ohřívaná brandy ze středního severního Bulharska

Do džezvy nasypte 1-2 lžíce cukru – množství závisí na míře sladkosti, kterou preferujete. Ale v každém případě je lepší dát místo cukru med – obecně je to pro zdraví prospěšnější a chuť je příjemnější. Džezvu dejte na sporák a vmíchejte cukr (nebo med). Pokud je to cukr, měl by zkaramelizovat a med by se měl proměnit ve zcela tekutou hmotu.

Nalijte 200 g rakie do běžné džezvy a pokračujte v míchání, dokud nevznikne jednotná směs a kolem vás se nerozšíří příjemná vůně. V zásadě je v tuto chvíli ohřátá pálenka téměř hotová, ale pokud jí chcete dodat zcela hotový vzhled, nyní je čas přidat koření, které preferujete.

Klasikou je v tomto případě pár kuchařských hřebíčků, nasekané citrusové kůry, skořice (nejlépe tyčinka, ne skořicový prášek v balíčku), kousky nasekané sušené kdoule, švestky nebo jablka. Jakmile brandy dosáhne fáze „téměř varu“, vteřiny před ním, stáhnete ji z ohně a přikryjete kotlík. 5 minut v tomto stavu brandy absorbuje všechny vůně a vůně. Nejlépe se podává ve speciálních sklenicích s výlevkami – z nich nenasáváte horké výpary, které pijáky často dusí.

Ohřívaná pálenka z Gornojumaiska

Místy v jihozápadním Bulharsku se brandy nejprve nalije do hrnce (předpokládá se, že dávkování je pro větší společnost) a jakmile se zahřeje, postupně se přidává cukr. Začnete míchat, dokud se nerozpustí. Přidejte 20 zrnek černého pepře. Kdoule a jablko nakrájíme na malé plátky a vložíme do hrnce. Jakmile dojde k varu, přidejte půl lžičky chilli papričky a půl lžičky skořice. Jakmile se brandy vyvaří, stáhněte ji z ohně, sceďte, přidejte 1 lžíci medu a zamíchejte. Podávejte v malých keramických šálcích.

Jak udělat tu nejlepší slivovici?

Keimada

Zajímavé je, že ve španělské oblasti Galicie existuje stará tradice výroby místní pálenky „orujo“ do nízkoalkoholického nápoje zvaného „queimada“ – který silně připomíná naši ohřívanou pálenku; ale Španělé jdou v „topení“ „oruho“ nadoraz a doslova ho zapálí.

Protože způsob přípravy „keimády“ je následující. Nakrájená citronová kůra, cukr a mletá káva se nasypou do hluboké keramické mísy, zalijí „oruho“, načež se výsledná směs zapálí – oheň většinou získá krásnou a kouzelnou jasně modrou barvu. Výsledný nápoj po uhašení má výrazně nižší obsah alkoholu než samotné původní oruho (dosahuje 30 až 60 alkoholových stupňů) a pije se horký, obvykle z menších či větších keramických kelímků.

Příprava keimada je historicky spjata s praxí lidových léčitelů – medicinmanů. V některých oblastech Galicie jsou tomuto nápoji dodnes připisovány léčivé a dokonce mystické vlastnosti. V tomto ohledu je zapálení oruho v misce často doprovázeno zpíváním a přáním – takové obřady pomáhají popularizovat keimada mezi turisty.

multidvdorg

Jsem novinář se specializací na poskytování užitečných rad veřejnosti. Můj profil je zaměřen na sdílení praktických informací, které vám mohou pomoci v různých oblastech života.

Rate author
GARUDA