Po tisíciletí si lidé užívali štědrosti vína. Jak ale správně držet sklenici na víno, abyste zdůraznili její chuť a vůni? Dodržujte tato jednoduchá pravidla, abyste si víno vychutnali tím nejlepším možným způsobem.
Lékař prozradil, proč je sklenka vína denně zlozvykem
Drží pohár
Obecným pravidlem pro držení sklenice na víno je držet ji za dno tenké stoličky. Nejde jen o tradici, ale o logický krok, který zabraňuje zahřátí vína od žáru rukou. Tato zásada je zvláště důležitá při podávání růžového, bílého nebo šumivého vína, které je pro optimální chuť a vůni nutné uchovávat při nízkých teplotách.
Nalévání vína do sklenice
Při nalévání vína dávejte pozor, abyste sklenici nepřeplnili. Množství cca 150 ml. je optimální, protože menší víno dává více prostoru pro rozvinutí aroma. Při degustaci vína je množství omezeno na 50-60 ml, což umožňuje degustátorovi ocenit víno bez přetěžování.
Pokud pijete víno každý večer, s vaším tělem se stane TOHLE!
Teplota podávání
Důležitým aspektem konzumace vína je teplota podávání. Růžové, bílé a šumivé víno je nejlepší podávat mírně vychlazené, červené je příjemnější při chladnějších teplotách. Buďte však opatrní, protože teplota vína může ovlivnit jeho chuť.
Jak nastavit teplotu
Pokud si všimnete, že je víno příliš studené a postrádá aroma nebo má kyselou chuť, použijte teplo rukou ke stabilizaci jeho teploty. Krátce obtočte ruce kolem okraje šálku. Pro opačnou situaci, když je víno teplé, trochu ho zchlaďte umístěním láhve na 15 minut do lednice.
I sklenka vína způsobuje bolest hlavy – proč?
Při dodržování těchto jednoduchých pravidel si budete moci vychutnat každou kapku chuti a vůně vašeho oblíbeného vína.