Bulharská kuchyně je bohatá na chutě a vůně a klasická bulharská kapama je skutečným pokladem mezi tradičními pokrmy. Tento mimořádně chutný pokrm vyniká nejen použitím tradičních produktů, ale také jedinečným způsobem vaření v kastrolu. Poznejme tajemství klasické bulharské čepice!
Tradiční bulharská čepice
Nezbytné produkty
K vytvoření této voňavé a šťavnaté pochoutky budeme potřebovat následující produkty:
- 1 středně velké zelí (kysané zelí)
- 500 g kuřecích prsou
- 600 g vepřového masa
- 400 g klobásy (nebo více)
- 0,5 lžičky rýže
- 2 střední cibule
- Olej nebo sádlo
Koření: kmín, černý pepř, nové koření, bobkový list, červená paprika, hřebíček, česnek, feferonkové vločky
Způsob přípravy
Tradiční bulharská Kapama je pokrm, který vyžaduje pečlivou přípravu. Dnešní recept používá 600 g vepřového masa, 500 g kuřecích prsou a 500 g klobásy, přičemž některé regiony preferují krvavnici. Klíčové je mít hliněný hrnec (kastról) o objemu 4-5 litrů.
Různé druhy masa nakrájejte na větší kousky a vložte je do kastrolu. Na dno kastrolu dejte cibuli a kysané zelí, pak dejte řady všech druhů masa, posypte kořením. Lehce promícháme a opakujeme řady – zelí, maso, koření, maso, zelí. Přidejte nakrájený česnek a případně červenou papriku.
Chcete opravdovou čepici? Určitě dejte tyto 3 druhy masa!
Specifičnost tohoto receptu vychází ze staré tradice přidávání hřebíčku a kmínu kromě standardního černého pepře, papriky, cibule, nového koření a bobkového listu.
Až budete mít kastrol naaranžovaný, omyjte 0,5 lžičky rýže a postupně přidávejte. Zalijte jedním hrnkem vody, půl hrnku zelné šťávy a podle chuti červeným vínem. V případě potřeby přidejte sůl, ale buďte opatrní, protože kysané zelí je obvykle slané dostatečně.
Rychlá, snadná a lahodná kapama – podle starého bulharského receptu
Kastrol uzavřete, vložte do trouby a pečte 4-5 hodin na mírném ohni (mezi 100-150 stupni), postupně zvyšujte teplotu na 180 stupňů.
Tato klasická bulharská pochoutka poskytuje jedinečný chuťový zážitek. Kombinace různých druhů masa, kysaného zelí a palety koření činí tento pokrm jedinečným.
Dobrou chuť!